Ο ανταγωνισμός από τα ζιζάνια στα δέντρα της ελιάς μειώνουν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και δημιουργούν προβλήματα κατά τη συγκομιδή.
Επίσης κατά τους θερινούς μήνες που τα ζιζάνια είναι ξερά αυξάνουν τις πιθανότητες πυρκαγιάς.
Σαφώς και υπάρχει και η θετική πλευρά της παρουσίας των ζιζανίων που δημιουργεί θετικές επιπτώσεις όπως η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, και η προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων.
Η αντιμετώπιση είναι καλό να γίνεται προληπτικά πριν την εγκατάσταση πού ελαιώνα.
Σε εγκαταστάσεις που έχουν ήδη λιόδεντρα Η αντιμετώπιση των ζιζανίων θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά το διάστημα της νέας βλάστησης ως το τέλος του θέρους.
Αυτό το διάστημα ο Ελαιώνας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από ζιζάνια που ανταγωνίζονται το δέντρο της ελιάς, και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ξηρικό αγρό.
Τους χειμερινούς μήνες η διαχείριση των ζιζανίων κατά την περίοδο της συγκομιδής θα πρέπει να είναι προσωρινή.
Είναι προτιμότερο η διατήρηση φυσικής και τέχνη της βλάστησης την περίοδο των βροχών.
Για νεαρά δέντρα ελιάς θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί αφού τα ζιζάνια ανταγωνίζονται σε νερό και θρεπτικά στοιχεία τα νεαρά και ευάλωτα δέντρα.
Οι μέθοδοι διαχείρισης των ζιζανίων είναι η μηχανική καταπολέμηση με κατεργασία του εδάφους, η χορτοκοπτική, η κάλυψη του εδάφους με υλικά που θα παρεμποδίσουν τη βλάστηση των ζιζανίων, η χημική αντιμετώπιση, η αντιμετώπιση με ζιζανιοκτόνα εφόσον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετική μέθοδο.