You are currently viewing Αξιοποιώντας το Άζωτο

Αξιοποιώντας το Άζωτο

Όλοι οι καλλιεργητές ξέρουν την χρησιμότητα που έχει το άζωτο ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο των αποδόσεων στις καλλιέργειες.
 
Το πολλοί καλλιεργητές το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες με την βασική αλλά και τις επιφανειακές λιπάνσης.
 
Το άζωτο πυλώνα για επίτευξη μεγίστων αποδόσεων και η αποτελεσματική αξιοποίηση του είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της απόδοσης, της ποιότητας, της διατροφικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ασφαλείας του ανθρώπου.
 
Μελέτες μαρτυρούν ότι οι συνολικές προστιθέμενες ποσότητες σε άζωτο ανέρχονται παγκοσμίως σε 170 εκατομμύρια τόνους, με το 46% αυτών εφαρμόζονται ως ανόργανα λιπάσματα.
 
Ακόμα περιπτώσεις υπερλίπανσης με άζωτο τα φυτά καλύπτουν 50- 80% των αναγκών τους σε άζωτο με πρόσληψη του θρεπτικού από τα εδαφικά αποθέματα.
Η βασική αιτία έλλειψης του αζώτου είναι οι απώλειες λόγω εκπλυσης, επιφανειακής απορροής, εξαέρωση και απονιτροποίηση του αζώτου.
 
Για τις επόμενες εκμετάλλευσης οι απώλειες σε άζωτο είναι μεγαλύτερες και συμβαίνουν εξαιτίας απονιτροποίησης και εκπλυσης σε ποσοστό πού κυμαίνεται από 25- 50%.
 
Η χρήση αζώτου και η μέθοδος εφαρμογής του είναι δύο παράγοντες που έχουν μεγάλη σημασία στην ικανότητα του φυτού να απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία.
 
Αν εφαρμόζουμε άζωτο κατά την σπορά θα πρέπει να είναι σε αρμονική μορφή, αντίστοιχα στις επιφανειακές λιπάνσεις το άζωτο συνίσταται να είναι σε νιτρική μορφή ώστε να γίνεται ταχύτερη αφομοίωση από τα φυτά.

Leave a Reply