Η λεμονιά ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών και στην τάξη Σαπινδώδη.
Μπορεί σε ύψος τα 6 μέτρα και τα κλαδιά του δέντρου έχουν αγκάθια και σχηματίζουν ανοιχτό στέμμα.
Τα άνθη της λεμονιάς είναι λευκά εξωτερικά εσωτερικό τους να κλίνει προς το μωβ.
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Μαγδαληνή, η Καρυστινή, Αδαμοπούλου, Κιτρολεμονιά, Εύρηκα, ή Μικρόκαρπη Χίου, και η ποικιλία Λάπηθος.
Σαφώς υπάρχουν και πολλά υποκείμενα λεμονιάς.
Η καλλιέργεια της λεμονιάς απαιτεί κλίμα υγρό και θερμό με ήπιο χειμώνα όπου σε καμία περίπτωση η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς γίνεται με εμβολιασμό ή με μοσχεύματα.
Η αποδοτική απόσταση για τη φύτευση λεμονιάς είναι 6,00 με 7,50 μέτρα και η καλύτερη εποχή η άνοιξη

Καθώς οι ρίζες της λεμονιάς φτάνουν σε πολύ μεγάλο βάθος το πότισμα θα πρέπει να γίνεται πιο τακτικά και με ποσότητα νερού Πού να καλύπτουμε έως 1 μέτρο βάθος.
Σε νεαρά το πότισμα θα πρέπει να είναι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, αντίστοιχα σε μεγαλύτερης ηλικίας Δεν χρειάζεται τόσο τακτικό πότισμα.
Το κλάδεμα της λεμονιάς πραγματοποιείται κάθε δεύτερο έτος.
Στην λίπανση κατά την ανάπτυξη χρησιμοποιούμε μικτά λιπάσματα σε συνδυασμό με αζωτούχο λίπασμα θειική αμμωνία, νιτρική αμμωνία, ουρία κ.α.
Οι ασθένειες που απειλούν τη λεμονιά είναι η κορυφοξήρα, η ανθράκωση, ο περονόσπορος των καρπών, καθώς και οι εχθροί ψευδόκοκκος, φυλλοκνίστης.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 100.000 στρέμματα και η χώρα μας είναι ελλειμματική δεδομένου ότι το 40% και συγχορδίες καταναλώσεις καλύπτεται από εισαγωγές κυρίως από Τουρκία και Αργεντινή.
Η απόδοση συγκομιδής ανά έτος,και ανά στρέμμα κυμαίνεται από 3-5 τόνους
Φώτης Κονδύλης
