Το καλαμπόκι προσβάλλεται από σηψιρριζίες σχεδόν αποκλειστικά στις ρίζες.
Το αποτέλεσμα από την προσβολή είναι ο νανισμός και η τάση των φυτών για πλάγιασμα.
Οι σήψεις στελέχους και σπαδίκων από τους μύκητες diplodia zeae και gibberella zeae που προσβάλλουν τα νεαρά φυτά.
Η σήψη του στελέχους από τον μύκητα diplodia. τους κατώτερους κόμβους όπου τα φυτά παρουσιάζουν συμπτώματα μαρανσης και τάση για πλάγιασμα.
Η σήψη του στελέχους gibberella zeae παρουσιάζει ανάλογα συμπτώματα και διακρίνεται απόχρωση προσβεβλημένων φυτών που παίρνει η εντεριωνη.
Η μαύρη σήψη του στελέχους μία ακόμα ασθένεια που προσβάλλει τους κατώτερους κόμβους, και τα εμφανή συμπτώματα παρουσιάζουν ένα καστανό χρωματισμό.
Η μαύρη σήψη δημιουργεί πρώιμη ωρίμανση.
Ακόμα μία ασθένεια που προσβάλλει το καλαμπόκι βακτηριακή σήψη που τα συμπτώματα προκαλούν κηλίδες στο λαιμό του φυτού που μεταγενέστερα γίνεται υγρή σήψη που έχει ως αποτέλεσμα το στέλεχος να θραύεται στο λαιμό.
Η σήψη των κόκκων προσβάλλουν την κορυφή του φυτού δημιουργώντας ένα ανοιχτό ρόδινο χρώμα
Η σήψη του σπαδικα είναι μία ακόμα ασθένεια που προσβάλλει το καλαμπόκι στο επίπεδο της ράχης προκαλώντας ένα γκρίζο χρώμα, η ασθένεια γίνεται αντιληπτή μετάθεση συγκομιδή.
Το καλαμπόκι προσβάλλεται από σκωρίαση σταφυλά που προκαλεί κηλίδες.
Επίσης ακόμα μία ασθένεια είναι η βακτηριακή κηλίδωση των φύλλων που χαρακτηρίζεται κηλίδες οι οποίες επεκτείνονται προς το κεντρικό νεύρο με αποτέλεσμα την ξήρανση του μεγαλύτερου μέρους του ελάσματος.
Φώτης Κονδύλης
