You are currently viewing Ασθένειες Μελιτζάνας

Ασθένειες Μελιτζάνας

Η μελιτζάνα προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και μια απ αυτές είναι β βερτιτσιλλιώση που προκαλεί αδρομυκωση και τα φυτά που προσβάλλονται εμφανίζουν το σύνδρομο του βραδέως μαρασμού.
 
Ακόμα μία σοβαρή ασθένεια είναι η φελλώδης σηψιρριζία που για πρώτη φορά Έκανε την εμφάνισή της το 1979 στην Κρήτη και στην Πρέβεζα.
Η ασθένεια προσβάλλει τις ρίζες του φυτού να επιβιώσουν στο έδαφος για τουλάχιστον δύο χρόνια.
 
Η ριζοκτονια είναι ακόμα μία ασθένεια που προσβάλλει τη μελιτζάνα και μεταδίδεται με την βροχή, και το νερό που ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας.
 
Το φουζάριο προσβάλλει και αυτό την μελιτζάνα στο λαιμό των ανεπτυγμένων φυτών που δημιουργεί μία καστανή σήψη.
 
Τήξεις σπορίων λέγεται η επόμενη ασθένεια που μπορεί να κάνει την εμφάνισή της πριν από τη βλάστηση των σπόρων, η μετά την έξοδο των φυταρίων από το έδαφος.
 
Επίσης σημαντική ασθένεια για τη μελιτζάνα είναι η τεφρά σήψη.
Η αλτερναρίωση επιβιώνει με την μορφή κονιδίων, που μεταφέρονται με τον άνεμο, με τη βροχή και από τα έντομα.
Η αλτερναρίωση μπορεί να προσβάλλει τη μελιτζάνα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης της και εμφανίζεται αρχικά στα κατώτερα φύλλα και αργότερα στα ανώτερα με τη μορφή καστανού χρώματος κυκλικών κηλίδων.
 
Ο περονόσπορος είναι και αυτός μία απειλή για τη μελιτζάνα και μπορεί να τον προκαλέσει η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας.
 
Ακόμα μυασθένεια είναι η σκληροτίνα που επιβιώνει στο έδαφος.
Το έλκος στελέχους, το ωίδιο είναι δύο ακόμα σημαντικές ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν την καλλιέργεια της μελιτζάνας.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply