Η σόγια προσβάλλεται από τον περονόσπορο την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.
Ο περονόσπορος δημιουργεί στην Άνω πλευρά των φύλλων κηλίδες κίτρινο πράσινου χρώματος και στην Κάτω επιφάνεια του ελάσματος και στις αντίστοιχες θέσεις που βρίσκονται οι κηλίδες δημιουργεί εξανθήσεις γκρίζου χρώματος.
Η προσβολή της καλλιέργειας από περονόσπορο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή πού οι απώλειες κυμαίνονται από 30%- 50%.
Η κερκοσπορα προσβάλλει τη σόγια δημιουργώντας κηλίδες στα φύλλα που μπορεί όμως αργότερα να προσβάλει και το στέλεχος.
Η σκωρίαση της σόγιας προσβάλλει τα φύλλα και από πράσινο χρώμα μεταβάλλονται σε κίτρινο καθώς η χλωροφύλλη καταστρέφεται.
Η βακτηριωση της σόγιας προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχος τα στελέχη και τους λοβούς με αποτέλεσμα την καταστροφή τους και την μείωση της παραγωγής.
Τα συμπτώματα γίνονται εμφανή κηλίδωση που προκαλείται.
Ακόμα μία ασθένεια που απειλεί τη σόγια είναι το μωσαϊκό πού στον αγρό η μετάδοση του ιού γίνεται με τις αφίδες.
Ο ιός μεταδίδεται και από μολυσμένο σπόρο όπου αποτελεί και την σημαντικότερη πηγή μόλυνσης.
Φώτης Κονδύλης
