Μέχρι τη δεκαετία του 50 όλη η παραγωγή κρασιού ήταν βιολογική, Αφού δεν είχε δοθεί η χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων.
Η βιολογική καλλιέργεια αποκλείει η χρήση κάθε μορφής χημικών συνθετικών λιπασμάτων για την ανάπτυξη του φυτού και την καταπολέμηση ασθενειών.
Με την βιολογική καλλιέργεια ο αμπελουργός σέβεται το οικοσύστημα στο οποίο μεγαλώνουν τα κλήματα του και παράλληλα δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικές ουσίες.
Η παραγωγή για την βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, ως λίπασμα χρησιμοποιείται μόνο κοπριά ζώων, και η προστασία από τα ζιζάνια και τα παράσιτα γίνεται αποκλειστικά με οργανικά μέσα.
Για την προστασία και την καταπολέμηση από συνηθισμένες αρρώστιες επιτρέπεται η χρήση χαλκού και θειαφιού.
Το αμπέλι χρειάζεται ελάχιστα ιχνοστοιχεία και κυρίως υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο που αποτελούν το 95% της τροφής του, συστατικά που τα παίρνει από τον αέρα.
Το αμπέλι είναι φυτό που μπορεί να ζήσει μόνο του και δεν χρειάζεται λίπασμα, εκτός από τα υπολείμματα του κλαδέματος και τα τσίπουρα.
Η επεξεργασία και οι προδιαγραφές του βιολογικού κρασιού προϋποθέτει βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού, πρώτη ύλη χωρίς προσβολές και προσεκτική διαλογή, τήρηση των συνθηκών Υγιεινής στο οινοποιείο, χρήση μικρών ξύλινων βαρελιών ή ανοξείδωτων δοχείων για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας, αύξηση ποσοστού αλκοόλης και οξύτητας για προστασία κατά τη διατήρηση του, και παστερίωση στους 45- 60 βαθμούς Κελσίου.
Για την πιστοποίηση και ετικέτα βιολογικού κρασιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι βιολογικό το κρασί, από ανεξάρτητο τρίτο φορέα ο οποίος διενεργεί ετήσιους ελέγχους στους αμπελώνες που έχουμε υποβάλει αίτηση για τη βιολογική πιστοποίηση.
Η ετικέτα ενός βιολογικού κρασιού θα πρέπει να έχει το επίσημο λογότυπο του βιολογικού προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κωδικό του φορέα πιστοποίησης τους.