Η γλυστρίδα είναι ένα ζιζάνιο που τρώγεται και ανήκει στην οικογένεια Πορτουλακοειδή,γενος Πορτουλάκη.
Είναι γνωστο σαλατικό και υπάρχει σε αφθονία.
Την συναντάμε και με την ονομασία Αντράκλα η Ανδράχλη.
Θεωρείται ως βότανο κατάλληλο καθαρτικό του αίματος,όπως και διουρητικό.
Η καλλιέργεια της είναι άπλη.
Ευδοκιμεί σε δροσερά μέρη.
Η σπορά γίνεται Απρίλιο – Μαΐο, αφού ζεστάνει ο καιρός.
Οι σπόροι ρίχνονται στα πεταχτά μαζί με λίγο χώμα,και σκεπάζονται 1-2 εκατοστά με καλά κοσκινισμένο φυτόχωμα.
Κατά την ανάπτυξη των φυτών πρέπει να αραιώνονται εφόσον είναι πυκνά και να σκαλίζονται 2-3 φορές πριν σκεπαστεί το μέρος.
Η γλυστρίδα θέλει τα αναγκαία ποτισματα ανα τακτικά διαστήματα και σε αφθονία νερού για να μείνουν δροσερά τα φύλλα.
Η συγκομιδή αρχίζει 1 μήνα μετα την σπορά.
Κόβουμε τους μεγάλους βλαστούς και εν συνεχεία το φυτό ξανά αναπτύσσεται η ξεριζώνονται ολόκληρα τα φυτά.
Η καλύτερη ποικιλία για καλλιέργεια είναι η Ωχρή πλατιά.
Ο εχθρός που μπορεί να προσβάλει την γλυστρίδα είναι η Λευκή σκωρίαση,και η καλύτερη αντιμετώπιση το ξερίζωμα του άρρωστου φυτού.

Η γλυστρίδα έχει πολλά ευεργετικά όπως πλούσια Ω3 και φαρμακευτικά τα οφέλη της πολλά.
Στην λαογραφία σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλάει γρήγορα υπάρχει η ερωτηματικη φράση:γλυστρίδα έφαγες;
Συμφωνά με τη λαϊκή δοξασία η γλυστρίδα προκαλεί ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.
Φώτης Κονδύλης
