You are currently viewing Γ. Οικονόμου από Λάρισα: Τα 6+1 σημεία «ορόσημο» της νέας ΚΑΠ

Γ. Οικονόμου από Λάρισα: Τα 6+1 σημεία «ορόσημο» της νέας ΚΑΠ

  • Από τη Λάρισα ξεκίνησε η εκτεταμένη διαβούλευση του ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση ενημέρωσης και διαβούλευσης στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, παρουσία και του Υπουργού, κ. Σπήλιου Λιβανού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σημειώνεται ότι η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη από τις 13 ημερίδες, που σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της εκτεταμένης διαβούλευσης και του ανοιχτού και ισότιμου διαλόγου με σκοπό τη διαμόρφωση της νέας εθνικής στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης εν όψει και της νέας ΚΑΠ.

Ο κ. Οικονόμου κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η θεσσαλική γη είναι ταυτόσημο του πρωτογενούς τομέα, αφού ο κάμπος έχει θρέψει γενιές Ελλήνων και έχει κρατήσει επισιτιστικά όρθια τη χώρα σε πολύ δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.

Όπως ανέφερε, η νέα ΚΑΠ είναι μία μεγάλη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας συντονίζοντας κάθε κράτος- μέλος τις εθνικές του πολιτικές με το  ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εστίασε στην τοποθέτηση του σε 6+1 σημεία ορόσημο της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ. 

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου:

  1. Η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων. «Πρόκειται για μία ουσιαστική ευκαιρία προκειμένου οι ενισχύσεις να πηγαίνουν εκεί που πραγματικά πρέπει να πηγαίνουν. Δηλαδή, σε εκείνους που παράγουν και σε εκείνους που λειτουργούν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να στρεβλώνουν την αγορά» επισήμανε χαρακτηριστικά.
  2. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων στην αγροτική οικονομία. Η χώρα μας είναι κάτω από το 20%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 40-45%. «Είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τους συνεταιρισμούς και θα αξιοποιήσουμε εργαλεία της νέας ΚΑΠ προς αυτή τη κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
  3. Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις υποδομές. Το μεγαλύτερο κόστος εισροών είναι το κόστος που αφορά το νερό και την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει μία γεωργική εκμετάλλευση. «Οι υποδομές στη χώρα μας είναι απαρχαιωμένες. Υπάρχουν προβλήματα στις εκτάσεις που αρδεύονται μέσω ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, υπάρχει θέμα περιβαλλοντικό, θέμα κατασπατάλησης του υπαίθριου πλούτου και των υπέργειων υδάτων, καθώς και ανάγκη υπογειοποίησης τω δικτύων για να μειωθεί το κόστος και να προστατεύεται το περιβάλλον. Είναι προτεραιότητα να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόρους από το μεταβατικό ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση μελετών. Οι εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
  4. Προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Οι υποχρεώσεις για την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων, ώστε να φτάνουμε το ύψος των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την παλιά. «Εμείς δεν τις βλέπουμε ως υποχρεώσεις κανονιστικές, αλλά ως το μέσο τα προϊόντα μας να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Είναι κεντρική στρατηγική μας να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας και να κάνουμε ότι απαιτείται για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία (βιολογικά προϊόντα, θωράκιση των ΠΟΠ, θωράκιση απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, επανατοποθέτηση προϊόντων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)» ανέφερε.
  5. Εκπαίδευση, συμβουλευτική, υποστήριξη, έρευνα και καινοτομία. «Πληρώνουμε φάρμακα και μηχανήματα πιο ακριβά από την υπόλοιπη Ευρώπη και τα αξιοποιούμε με βάση την εμπειρία που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι θεμέλιος λίθος της ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
  6. Ανάγκη δημογραφικής ανανέωσης. «Είναι προτεραιότητα μας να σπρώξουμε στο επάγγελμα αυτό νέους ανθρώπους» είπε ο ΥφΑΑΤ.
  7. Η ενίσχυση του ρόλου του γεωτεχνικού. Οι Έλληνες γεωτεχνικοί πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού. Όχι μόνο της αγροτικής πολιτικής αλλά της μετάβασης του παραγωγικού μοντέλου σε μια καινούρια κατάσταση. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε-συνοδεία του  Δήμαρχου Κιλελέρ, κ. Θανάση Νασιακόπουλο- και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατύκαμπου. Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό με ιστορία από το 1922. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων και η ανάδειξη του πιστοποιημένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκόρδου Πλατυκάμπου. Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, «Ο Προμηθέας» και συγκεκριμένα το κέντρο σποροπαραγωγής. Πρόκειται για έναν υγιή συνεταιρισμό δυναμικότητας 12 χιλ. τόνων που αποτελεί βασικό προμηθευτή μεγάλων εταιρειών της χώρας.

Leave a Reply