Η τροφή του κεφάλου τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτό το δείχνει η παραγωγή του που το 2000 κυμαινόταν περίπου στους 90.000 τόνους παγκοσμίως, το 2010 ξεπέρασε τους 250.000 τόνους παραγωγής.
Η εκτροφή του στην Ελλάδα είναι μικρή αλλά θεωρείται εκλεκτό προϊόν καθώς από τον εγκέφαλο παράγεται το αυγοτάραχο.
Είναι κοσμοπολίτικο είδος που προτιμάει θερμά νερά, παράγεται στη θάλασσα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, και η γεννετική του ωρίμανση έρχεται από το δεύτερο έτος της ζωής του.
Τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, νεκρή φυτική και οργανική ύλη, αφού φιλτράρουν αμμώδη ιζήματα.
Η τεχνητή αναπαραγωγή με μεθόδους παρόμοιες για τα θαλασσινά είδη, με προσομοίωση των συνθηκών και χορήγηση ορμονών.
Το κόστος είναι μεγαλύτερο από την προμήθεια νεαρών ατόμων με αλίευση, και για αυτό μέχρι τώρα τα νεαρά άτομα που αλιεύονται εύκολα συμβάλλουν στην εκτροφή του κεφάλου.
Η σύλληψη νεαρών ατόμων γίνεται με δίχτυα σε ρηχά νερά.
Η εκτροφή γίνεται έκτακτα, ημί εκτατικά και είμαι εντατικά.
Η τροφή με αυτούς τους τρόπους αξιοποιεί τη φυσική παραγωγή πώς συμπληρώνεται από τεχνίτες.
Το μέγεθος του κεφάλου κυμαίνεται από 0,5- 1kg, κάτι που για να επιτευχθεί χρειάζεται ένα με δύο έτη.
Η παρασκευή αυγοτάραχου ξεκινάει με την παραλαβή γονάδων θηλυκού ατόμου, που ξεπλένεται με θαλασσινό νερό και τοποθετείτε στο αλάτι για 2 ώρες.
Κατόπιν στον ήλιο σε δίκτυο τα κλουβιά με καλό αερισμό ώστε να γίνει η ξήρανση, Και αυτό γίνεται για τρεις ημέρες.
Το τελικό στάδιο για την παρασκευή αυγοτάραχου γίνεται με το κέρωμα με επαναλαμβανόμενη εμβαπτιση σε λιωμένο κερί.
Φώτης Κονδύλης
