Το Μυτάκι έχει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την εκτροφή του.
Το Μυτάκι είναι ερμαφρόδιτο σε αρχικό στάδιο και μετά χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά.
Η γεννετική του ωρίμανση έρχεται στο δεύτερο έτος, και η φυσική περίοδος αναπαραγωγής είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Είναι παμφάγο ψάρι προς σαρκοφάγο.
Για να γίνει η αναπαραγωγή αρχικά συλλέγουμε γεννήτορες από το φυσικό περιβάλλον.
Πλέον υπάρχουν γεννήτορες από εκτρεφόμενων πληθυσμούς.
Η έναρξη της ωοτοκίας ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο πού η θερμοκρασία μειώνεται από τους 23 βαθμούς Κελσίου στους 20.
Τα ατελές προς νεαρά ιχθύδια από την 3η-12η μέρα τρέφονται με τροχόζώα.
Η τροφή τους από την12η-40η ημέρα τρέπεται σε μεγαλύτερου μεγέθους τροχό ζώα και από την 20η χορηγείται και ναύπλιοι.
Από την 40η-60η ημέρα πραγματοποιείται σταδιακά Η έναρξη της συνθετικής τροφής.
Το ποσοστό επιβίωσης για τέλεση παιχνίδια που δεν ξεπερνούν σε βάρος το 1 γραμμάριο είναι 20%.
Η κυρία εκτροφή πραγματοποιείται σε πλωτούς κλωβούς.
Το μυτάκι καταναλώνει ο οργανισμός Πού βρίσκει πάνω στα δίχτυα, ενώ παράλληλα δεν προκαλεί ζημιά στα δίχτυα με τρύπες.
Το εμπορεύσιμο μέγεθος για το μυτάκι είναι τα 350 γραμμάρια, και για να φτάσεις σε αυτό χρειάζεται περίπου 18 μήνες.
Η θνησιμότητα του είναι περίπου 25%.
Τα προβλήματα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε είναι η γενετική ωρίμανση που μπορεί να ξεκινήσει εκτός της φυσικής περιόδου αναπαραγωγής.
Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να έχουμε στα υπόψιν μας είναι οι διατροφικές απαιτήσεις και η γνώση των σιτηρεσίων που είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο είδος.
Η ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν το μυτάκι είναι κάτι που απαιτεί γνώση και συνεχή παρατήρηση ώστε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.
Τέλος θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στις συνθήκες περιβάλλοντος όταν η εκτροφή πραγματοποιείται σε χερσαίες εγκαταστάσεις.
Φώτης Κονδύλης
