Ο οξύρρυγχος εκτρέφεται κυρίως για το αυθεντικό ελληνικό μαύρο χαβιάρι που θεωρείται το πιο πολύτιμο έδεσμα στον κόσμο.
Η εκτροφή του θεωρείται δύσκολη καθώς τα θηλυκά δεν γεννούν κάθε χρόνο αυγά, Και επίσης δεν γεννούν όλα μαζί ταυτόχρονα.
Ο αριθμός των θηλυκών σε ηλικία ωοτοκίας μεταξύ 40- 60% του αποθέματος, που χάρη στον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού είναι εφικτή η παραγωγή αυγών κατά τη διάρκεια σχετικά Μεγάλου χρονικού διαστήματος από το Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.
Η συλλογή των αυγών γίνεται με άρμεγμα, που πραγματοποιείται με μαλάξεις στην κοιλιακή χώρα κάθε δύο ώρες.
Το σπέρμα των αρσενικών γίνεται με την εισαγωγή πιπέτας στα γεννητικά όργανα τους.
Στα αυγά που έχουν γονιμοποιηθεί γίνεται μία ειδική επεξεργασία ώστε να αποτραπεί η συσσωμάτωση τους κατά τη διάρκεια της επώασης, και τοποθετούνται σε αργιλώδες διάλυμα, η μέσα σε γάλα.
Αφού ξεπλυθούν τοποθετούνται σε επωαστηρες μέσα περιέχουν νερό με θερμοκρασία 14 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από 6 ημέρες πραγματοποιείται η επιλογή των κανονικών προνυμφών.
Στα ιχθύδια χορηγείται η πρώτη του στροφή όταν είναι 10 ημερών.
Η εκτροφή του οξύρρυγχου πραγματοποιείται μέσα σε κανάλια, κυκλικές δεξαμενές, κλωβούς η υδάτινες λεκάνες.
Ο οξύρρυγχος είναι σαρκοφάγος και τρέφεται με ιχθυοτροφές σε κόκκους που μοιάζουν με τη σύνθεση των ιχθυοτροφών που χορηγούνται στις πέστροφες.
Η εκτροφή του οξύρρυγχου που πραγματοποιείται για τη σάρκα τους ορίζεται στους 14 μήνες που φτάνουν το βάρος των 700 γραμμαρίων, και συλλέγονται με δίχτυα ή με το χέρι.
Για την παραγωγή χαβιαριού πολύ σημαντικό στάδιο είναι η επιλογή των θηλυκών.
Πρόκειται για μία καλλιέργεια αρκετά δαπανηρή καθώς τα θηλυκά δεν μπορούν να αναπαραχθούν πριν το έβδομο έτος της ηλικίας τους.
Μέχρι ο θηλυκός οξύρρυγχος φτάσει το έβδομο έτος της ηλικίας του εκτρέφεται μέσα σε λεκάνες που περιέχουν τρεχούμενο γλυκό νερό.
Πλέον τα αυγά συλλέγονται με τεχνικές καισαρικής τομής που μας δίνουν τη δυνατότητα της επανειλημμένης αφαίρεσης χαβιαριού χωρίς να απαιτείται η θανάτωση τους, κάτι που γινότανε τα παλαιότερα χρόνια.
Ο θηλυκός οξύρρυγχος μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι πέντε καισαρικών τομών ανά άτομο.
Ο οξύρρυγχος Σιβηρίας δεν έχει κόκκαλα στη σάρκα του κάτι που το κάνει ελκυστικό για τον Καταναλωτή, και πωλείται ζωντανός ολόκληρος, σε φιλέτα ή ακόμα και καπνιστός.
Φώτης Κονδύλης
