Η εκτροφή της πέστροφας στην Ελλάδα πραγματοποιείται κυρίως στην Ήπειρο, τη Θράκη και τη Μακεδονία, και το 70% των επιχειρήσεων βρίσκονται κατά μήκος του Λούβρου του Βοϊδομάτη.
Η ιριδίζουσα πέστροφα ζει στα γλυκά νερά, σε ποταμούς και κρύες λίμνες.
Για εκτροφή της απαιτείται μεγάλη ταχύτητα στη ροή του νερού.
Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την αναπαραγωγή είναι 10- 14 βαθμούς Κελσίου, ανάπτυξη 15- 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι απαιτήσεις σε οξυγόνο είναι 8,5- 9 mg/l.
Η περίοδος αναπαραγωγής για την πέστροφα είναι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.
Το μέγεθος ξεκινάει από τα 250 γραμμάρια, νούμερο που μπορεί να επιτευχθεί σε 12 μήνες.
Στην αγορά διατίθεται νωπή σε φιλέτο, καπνιστή, και κονσέρβα.
Τα θηλυκά βάρους ενός κιλού απελευθερώνουν περίπου 1.800 αυγά, και η σωστή αναλογία είναι 1-2 αρσενικά για 1-3 θηλυκά.
Τα γλυκά από τα αρσενικά ξεχωρίζουν από το χρώμα τους αφού τα θηλυκά έχουν διευρυμένο ερυθρό γεννητικό πόρο πριν την απελευθέρωση των αυγών.
Τα αρσενικά έχουν εντονότερο χρωματισμό σώματος, και ένα ακόμα χαρακτηριστικό στα γηραιότερα είναι η κάμψη της κάτω σιαγόνα προς τα πάνω.
Η ηλικία της γενετικής ωρίμανσης για τα αρσενικά είναι στο πρώτο έτος και για τα θηλυκά στο δεύτερο.
Κατά την είσοδο γενετικής ωρίμανσης αλλοιώνεται η ποιότητα του προϊόντος αφού αποκτά σκουρότερο εξωτερικό χρωματισμό που υποβαθμίζει την ποιότητα του φιλέτου.
Το εμπορικό μέγεθος πρέπει να επιτευχθεί πριν τη γενετική ωρίμανση.
Οι δεξαμενές της εκτροφής πρέπει να έχουν 100m³, βάθος 1 μέτρο, και ως 200 άτομα ανά δεξαμενή.
Η τροφή που χορηγείται είναι φυσική αλλά και τεχνητή, και ελαττώνεται ένα μήνα πριν την απελευθέρωση του γενετικού υλικού σε επίπεδο που μπορεί να φτάσει έως την πλήρη παύση
Η τεχνητή γονιμοποίηση ή αλλιώς το άρμεγμα της πέστροφας γίνεται με τα χέρια με απαλές μαλάξεις στην κοιλιακή περιοχή όπου και ελευθερώνονται τα αυγά.
Αυτή η μέθοδος γίνεται σε υγρή η ξηρή μορφή.
Αφού ελευθερωθούν τα αυγά γίνεται η προσθήκη σπέρματος που αφαιρείται με τον ίδιο τρόπο από τα αρσενικά από τις αρσενικές πέστροφες.
Στο στάδιο της επώασης απαιτείται σκίαση, και ο χρόνος που απαιτείται είναι 100 ημέρες σε θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου, και 21 ημέρες σε 14,5 βαθμούς Κελσίου.
Κατά το διάστημα αυτό απομακρύνουμε συχνά τα νεκρά αυγά ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος προσβολής από μύκητες.
Μετά την εκκόλαψη τα λεκιθοφόρα ιχθύδια διέρχονται το δίχτυ και εισέρχονται στο χώρο της δεξαμενής.
Πολύ σημαντικός παράγοντας για την εκτροφή πέστροφας είναι το νερό.
Το νερό σε όλα τα στάδια θα πρέπει να είναι τρεχούμενο και πολύ καλής ποιότητας.
Φώτης Κονδύλης
