Τα στρείδια καλλιεργούνται στην Ευρώπη από το 1970 και έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε διάφορα περιβάλλοντα.
Ο εφοδιασμός με στρείδια βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό αγώνων από το φυσικό περιβάλλον.
Κάποιες προνύμφες στρειδιών προέρχονται από τα εκκολαπτήρια, και σε αυτή την περίπτωση τα αποθέματα γεννητόρων διατηρούνται σε θαλάσσιο περιβάλλον.
Όλη τη διάρκεια του έτους και σε πολλά χρονικά διαστήματα συλλέγονται ομάδες ενηλίκων στρειδιών τις οποίες βάζουμε στη συνέχεια σε δεξαμενές.
Τα δείγματα που σου λέει έχουμε είναι τυχαία αφού το φύλο του στρειδιου δεν παίζει ουσιαστική σημασία, καθώς με την πάροδο του χρόνου το στρείδι άλλοτε γίνεται αρσενικό και άλλοτε θηλυκό.
Η απελευθέρωση των γαμετών πραγματοποιείται την άνοιξη με την τεχνική του θερμικού σοκ, και με την διάχυση.
Οι γαμέτες και περισσότερων θηλυκών για να γονιμοποιηθούν χρειάζονται σπέρμα αντίστοιχου αριθμού αρσενικών.
Για πραγματοποιηθεί σωστά η διαδικασία της γέννησης η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 21 βαθμούς Κελσίου, και επίσης να μην είναι πολύ αλμυρό.
Κατόπιν οι προνύμφες τοποθετούνται σε δεξαμενές με κλειστά κυκλώματα που χορηγούνται καλλιεργημένα φύκια.
Για να μην δημιουργηθεί γαλακτώδες υγρό κατά τη γονιμοποίηση, γίνεται στείρωση με θερμικό σοκ στα κολαστήρια.
Την θερινή περίοδο το στρείδι απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες προνυμφών, και παρασύρονται για κάποιο διάστημα από τα ρεύματα μέχρι να προσκολληθούν σε κάποιο σημείο.
Η επειδή τους χρησιμοποιείται υπόστρωμα που καλούνται συλλέκτες, που έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία.
Αφού σχηματιστεί ο γόνος αφαιρείται από το υπόστρωμα Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, Και τότε είναι έτοιμος για εκτροφή.
Στο εκκολαπτήριο όταν η προνύμφη είναι έτοιμη να προσκολληθεί πάνω σε κάποιο υπόστρωμα γίνεται το χρώμα της πιο σκούρο και έτσι είναι περισσότερο εμφανή μέσα από τις θυρίδες του οστράκου της.
Αυτό το σημάδι για την συγκομιδή των καρυδιών με την τοποθέτηση μέσα στη δεξαμενή ενός στερεού και καθαρού υποστρώματος, που πάνω σε αυτό προσκολλώνται οι προνύμφες.
Για την εκτροφή υπάρχουν 4 βασικές μέθοδοι που βασίζονται σύμφωνα με το περιβάλλον και της παράδοσης.
Η 1η μέθοδος πραγματοποιείται σε υπερυψωμένες εξέδρες, η 2η σε οριζόντια καλλιέργεια επάνω στο βυθό, η 3η Σε βαθιά νερά είσαι δοχεία πού βρίσκονται μεχρι 10 μέτρα βάθος,και η 4η σε σειρές σχοινιών στην ανοιχτή θάλασσα, που θεωρείται κατάλληλη σε είδα τα χωρίς παλίρροια ή στην ανοιχτή θάλασσα.
Τα στρείδια τρέφονται με το πλαγκτόν που περιέχει το θαλασσινό νερό.
Το πλαγκτόν είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την εκτροφή στρειδιών και το συναντάμε κοντά σε εκβολές ποταμών, μέσα σε λιμνοθάλασσες, και σε παράκτιες λίμνες.
Για να φτάσει Το στρίβεις εμπορεύσιμο μέγεθος χρειάζεται 18- 30 μήνες.
Για την συγκομιδή χρησιμοποιούμε διαφορετικές τεχνικές για κάθε τύπο εκτροφής.
Η ωρίμανση γίνεται σε δεξαμενές παραγωγής, όπου τα ενήλικα στρείδια μπορούν να ωριμάσουν με συγκεκριμένο τρόπο που η σάρκα τους να αποκτήσει συγκεκριμένες ιδιότητες.
Η πάχυνση πραγματοποιείται σε ειδικές δεξαμενές που είναι αβαθης αργιλώδεις λεκάνες, και τροφοδοτούνται με φυσικό τρόπο από θαλασσινό νερό.
Φώτης Κονδύλης
