Η διαδικασία εκτροφής για το φαγκρί είναι χρονοβόρα, και στα πρώτα δέκα έτη είναι αναγκαία η πώληση ψαριών σε μικρότερο βάρος από τα συνηθισμένα του εμπορίου.
Τα δίχτυα θα χρειαστούν τα κυκλικά κλουβιά έχουν διάμετρος 20m και βάθος 13 μέτρα, και σκίαστρο.
Για τα μικρά ιχθύδια χρειάζονται κλουβιά που το δίχτυ τους έχει βάθος 9m και διάμετρο 12,5m για δύο μήνες περίπου.
Το στάδιο εκτροφής είναι ανάλογο του βάρους που έχει το κάθε άτομο.
Για βάρος έως 175g χρειάζεται χρονική περίοδος 8 μηνών με μεσίτη σιμότητα 4,6%.
Από 175- 280g η χρονική περίοδος είναι τέσσερις μήνες μέμες συνδεσιμότητα 6,3%.
Για βάρος 280- 450g η χρονική περίοδος είναι έξι μήνες και είμαι συνδεσιμότητα κυμαίνεται στο 4%.
Από 450-670g η χρονική περίοδος είναι έξι μήνες ότι τα 12%.
Και για τα μεγάλα βάρη από 670- 1100 γραμμάρια χρειάζεται ένα επιπλέον έτος με μέση τιμή σιμότητα 10%.
Συνολικά για την εκτροφή του φαγκριου και για να φτάσει στο μέγεθος περίπου του ενός κιλού χρειάζονται 3 έτη, με με συνδεσιμότητα περίπου 35%.
Για την μεταποιητική διαδικασία σε βιολογικά προϊόντα, η θανάτωση γίνεται ακαριαία και το ψάρι μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας με βάρκες.
Η συντήρηση γίνεται σε θερμοκρασία 0- τέσσερις βαθμούς Κελσίου σε ειδικές δεξαμενές οι οποίες έχουν διαστάσεις 300kg/m³ ώστε να πραγματοποιηθεί η νεκρική ακαμψία.
Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη θανάτωση έως την ολοκλήρωση της συσκευασίας ανά άτομο κυμαίνεται από 1-4 ώρες.
Φώτης Κονδύλης
