Η γαλοπούλα η ινδόρνιθες, κούρκοι, και γάλοι είναι πουλιά του γένους μελεαγρίς.
Η εξημέρωση της ξεκίνησε πριν περίπου 2.000 χρόνια στο Μεξικό και τα αρσενικά έχουν μία σαρκώδη προεξοχή freemeteo απο την κορυφη του ράμφους, το λειρί.
Η παραγωγή γαλοπούλας αποτελεί το 15% του κρέατος πουλερικών της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο μέρος εκτροφών να πραγματοποιείται στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία κ.α.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση της Ευρώπης.
Η προμήθεια νεαρών πουλιών προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Ελλάδα δεν παράγει υβρίδια γαλοπούλας.
Η γαλοπούλες είναι πολύ ευαίσθητες σε απότομες μεταβολές στις περιβαντολλογικές συνθήκες και στρεσάρονται εύκολα.
Η αρχή της εκτροφής ξεκινάει με 35 βαθμών κελσίου και μειώνεται σταδιακά κάθε εβδομάδα 2 βαθμούς Κελσίου, ωσότου φτάσουμε στη θερμοκρασία των 18 βαθμών κελσίου.
Ο θάλαμος που τις φιλοξενεί πρέπει να έχει τεχνητό φωτισμό ώστε να υπάρχει φως από τις πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα.
Ακόμα και το βράδυ ο φωτισμός δεν κλείνει τελείως αλλά μειώνεται αισθητά.

Η πουλάς πραγματοποιείται σε πτηνοθαλάμους η επί δαπέδου.
Για γαλοπούλες που το βάρος τους είναι 6 κιλά ο απαραίτητος χώρος είναι 1 m² για 6 πουλιά,και για βάρος 20 κιλά το 1m² φιλοξενεί το πολύ 2 πουλιά.
Η ημερήσια κατανάλωση σε τροφή είναι περίπου 2,5 κιλά τροφής ανά κιλό βάρους της γαλοπούλας για όλη τη διάρκεια εκτροφής.
Η διατροφή ισορροπημένη πρωτεΐνη και μικρότερη ενέργεια, και προς το τέλος της εκτροφής αυτό αντιστρέφεται.
Μια γαλοπούλα για να φτάσει τα 6 κιλά βάρους χρειάζεται περίπου 3 μήνες.
Η εκτροφές γαλοπούλας διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Η πρώτη είναι για παραγωγή νωπής γαλοπούλας που η γαλοπούλα σφάζεται Όταν φτάσει τα 4 περίπου κιλά.
Η δεύτερη εκτροφή είναι για να παράγει γαλοπούλα που προορίζεται για κρεατοσκευάσματα.
Στη δεύτερη περίπτωση η σφαγή πραγματοποιείται όταν η γαλοπούλα φτάσει περίπου τα 10 κιλά.
Φώτης Κονδύλης
