You are currently viewing Η εκτροφή της Κατσίκας

Η εκτροφή της Κατσίκας

Η εκτροφή κατσίκας πραγματοποιείται για το γάλα, το κρέας και παίζει καθοριστικό ρόλο στον κτηνοτροφικό τομέα της Ελλάδος.
 
Η φροντίδα της κατσίκας θα πρέπει να είναι καθημερινή με σίτιση, καθαρισμό, και οι γαλακτοπαραγωγικες κατσίκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να αρμέγωντε μία με δύο φορές την ημέρα για να μην μπει σε κίνδυνο η υγεία τους.
 
Η μέση κατσίκα ζει περίπου 12- 14 χρόνια.
Η παραγωγή γάλακτος και η αναπαραγωγή της ξεκινάει κλείσει το πρώτο έτος της ζωής της και διαρκεί μέχρι περίπου την ηλικία των 8 ετών.
 
Οι φυλές που ξεχωρίζουν για την παραγωγή γάλακτος είναι οι Ελβετικές Saanen και Toggenburg, η φυλή Δαμασκού, η Γαλλική Alpine, και η φυλή Μαλτάς.
Από τις Ελληνικές φυλές κατσικάς ξεχωρίζει η Σκοπέλου, και capra prisca.
 
Καλό θα είναι λοιπόν αφού αποφασίσουμε να κάνουμε εκτροφή αίγας να έχουμε τη σωστή κατεύθυνση για ποιο λόγο θα γίνει η εκτροφή.
Η κάθε κατσίκα γεννάει συνήθως 1- 3 κατσίκες και η περίοδος εγκυμοσύνης έχει διάρκεια πέντε μήνες.
Τα θηλυκά νεογνά τα κρατάμε για να επεκτείνουμε το κοπάδι μας.
Μετά την εγκυμοσύνη η κατσίκα παράγει γάλα περίπου 10 μήνες.
 
Η εκτροφή μπορεί να γίνει σε τρεις κατηγορίες, οικόσιτα, μη ποιμενικά μετακινούμενα, και ποιμενικά μετακινούμενα.
 
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην εκτροφή αιγων στην Ευρώπη αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του ζωικού κεφαλαίου.
 
Σύμφωνα κτηνοτρόφους ο ικανοποιητικός αριθμός κατοίκων προκειμένου μία μονάδα να είναι βιώσιμη θα πρέπει να είναι γύρω στα 200.
Το κόστος του κάθε ζώου κυμαίνεται περίπου στα 100 ευρώ για κρεατοπαραγωγη, και για γαλακτοπαραγωγικες φυλές 150 ευρώ περίπου.
 
Οι εγκαταστάσεις των αιγών συνήθως είναι πρόχειρες κατασκευές αφού μιλάμε για ζώα που είναι πολύ ανθεκτικά.
Για 200 κατσίκες χώρος φύλαξης θα πρέπει να είναι περίπου 350 τετραγωνικά μέτρα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply