Η Όρνιθες κοινώς κότα και ουδέτερα το κοτόπουλο ανήκει στην οικογένεια φασιανίδες.
Η κότα είναι ευρέως διαδεδομένη παγκοσμίως και έχουν το μεγαλύτερο πληθυσμό από όλα τα πουλερικά.
Η εκτροφή της κότας γίνεται κύριος για το κρέας τους και τα αυγά τους.
Η μπισκότα ξεκίνησε πριν από 10.000 χρόνια στο Βιετνάμ.
Οι κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως σε γη που επιτρέπεται η κτηνοτροφία.
Η νομοθεσία για την εκτροφή της κότας επιβάλλει κάποιους κανόνες.
Γίνεται σε αχυρώνα η ελευθέρας βοσκής.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν γραμμικές ταΐστρες 10 εκατοστών, και κυκλικές τεσσάρων εκατοστών για κάθε κότα.
Επίσης ποτίστρες διαρκούς ροής 2,5 εκατοστών, γλυκές ενός εκατοστού για κάθε όρνιθα, και μία θηλή η κύπελλο ανα 10 Όρνιθες.
Οι φωλιές είναι μία ανα 7 κότες και συλλογικές φωλιές ένα τετραγωνικό μέτρο ανά 120 κότες.
Οι κούρνιες επιβάλλεται να είναι 15 εκατοστά ανά κότα.
Στρωμνή τουλάχιστον 250 τ εκατοστά ανά όρνιθα και πρέπει να καλύπτει το 1/3 της επιφάνειας του δαπέδου.

Η πυκνότητα του αχυρώνα πρέπει να έχει σε ωφέλιμη επιφάνεια έως 9 κότες ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι παραπάνω διατάξεις επιβάλλονται για την εκτροφή σε αχυρώνα, και για εκτροφή ελευθέρας βοσκής.
Αν και εφόσον η εκτροφή γίνεται σε αχυρώνα δεν επιβάλλεται πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο.
Στην ελευθέρας βοσκής η πρόσβασης σε εξωτερικο χώρο πρέπει να γίνεται από συνολικό μήκος 2 μέτρων που θα είναι διαθέσιμο ανά χίλιες κότες.
Ο εξωτερικός χώρος δεν πρέπει να επεκτείνεται πέρα από μία ακτίνα 150 μέτρων από το πλησιέστερο άνοιγμα του αχυρώνα, και η έκταση θα πρέπει να είναι 4 τετραγωνικά μέτρα ανά κότα.
Η τροφή της κότας βασίζεται στη χορήγηση φυράματος που μπορεί να περιέχει δημητριακους τους καρπούς, σογιάλευρο, ηλιάλευρο, φύτροπιτα, πίτυρα, φυτικά έλαια, ανόργανα συστατικά, βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία κτλπ.
Τα κρίσιμα σημεία στην εκτροφή είναι η ποιότητα του ζωικού κεφαλαίου, οι εμβολιασμοί τους και η διατροφή τους, καθώς επίσης οι συνθήκες εκτροφής, ο εξοπλισμός του πτηνοτροφείου και οι καθημερινές επιθεωρήσεις στις κότες και στο μηχανολογικό εξοπλισμό που πρέπει να γίνονται κατά τακτικά διαστήματα.
Φώτης Κονδύλης
