You are currently viewing Η καλλιέργεια Βαμβακιού

Η καλλιέργεια Βαμβακιού

Το βαμβάκι ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχοειδών και είναι ιθαγενές των τροπικών περιοχών της Ασίας και της Αφρικής.
Η καλλιέργεια του γίνεται για τις ίνες του και ευρήματα που βρέθηκαν στην Ινδία μαρτυρά πως καλλιεργείτε από το 3000 π.χ.
Στην Ελλάδα οι καλλιέργειες σε βαμβάκι αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια στρέμματα.
Το χωράφι που θα καλλιεργηθεί το βαμβάκι πρέπει να είναι ισοπεδωμένο και ψιλοχωματισμένο πριν τη σπορά.
Η καλλιέργεια βαμβακιού απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες και το καταλληλότερο κλίμα για την ανάπτυξή του είναι μέτρια ζέστη και κρύα Άνοιξη με συχνές βροχοπτώσεις,χωρίς παγετούς η χαλάζι.
Το κατάλληλο έδαφος είναι αμμοπηλώδη με μεγάλη ποσότητα άργιλου, οργανικές ουσίες και λίγο άζωτο και φώσφορο.
Η σπορά του βαμβακιού πραγματοποιείται σε αποστάσεις 90-1,00 εκατοστά επί των γραμμών και 5-7 εκατοστά επί της γραμμής σε βάθος 3-4 εκατοστά.
Της πρώτες 50- 60 μέρες μετά το φύτρωμα το βαμβάκι έχει μεγάλη ευαισθησία από τα ζιζάνια.
Η άρδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή βαμβακιού και είναι το κλειδί για πιο πετυχημένη καλλιέργεια.
Θα πρέπει να προσέξουμε την υπεράρδευση γιατί μπορεί να καταστρέψει στις ρίζες του φυτού,όπως και το άκρως αντίθετο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην καλλιέργεια μας σε οποιοδήποτε στάδιο.
Η ανάγκες σε νερό τον πρώτο μήνα είναι μικρές και αυξάνονται όσο βαδίζουμε μέχρι τα 2/3 της καλλιεργητικής περιόδου.
Της τελευταίες 20- 30 ημέρες βαδίζοντας προς τη συγκομιδή το πότισμα ελαττώνεται σε σημαντικό βαθμό.
Το τελευταίο πότισμα πραγματοποιείται στις αρχές Αυγούστου ενώ στα αμμουδέρα εδάφη τέλος Αυγούστου.
Τα φυτά μας για να φτάσουν σε στάδιο συγκομιδής θα πρέπει να αγγίζουν το 1 μέτρο ύψος.
Η ασθένειες και οι εχθροί που αντιμετωπίζει το βαμβάκι είναι τα έντομα εδάφους,Θρίπας, αφίδες, τετράνυχος, λύγκος, τζιτζικάκι, πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, αλευρώδης και βρωμούσες.
Ενώ τα κυριότερα μυκητολογικά προβλήματα  είναι τα σιδηροσκούληκα και η καραφατμέ.
Μια βασική εργασία που δεν πρέπει να αποφεύγουμε είναι η χημική αποφύλλωση και ο σωστός χρόνος προσδιορίζεται όταν έχει ανοίξει το 60% των καρυδιών, όπως επίσης με τον προσδιορισμό των αριθμό γονάτων πάνω από ραγισμένο καρύδι.
Με πετυχημένη αποφύλλωση η συγκομιδή έρχεται περίπου σε δύο εβδομάδες και πραγματοποιείται με μηχανή τύπου στρίπερ.
Η συγκομιδή του βαμβακιού κυμαίνεται από 200- 450 κιλά ανά στρέμμα
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply