You are currently viewing Η καλλιέργεια Ραδικιού

Η καλλιέργεια Ραδικιού

Τα ραδίκια ανήκουν στην οικογένεια των συνθέτων και έχουν ομοιότητα με την πικραλίδα.
Οι πιο κοινές ποικιλίες είναι ραδίκια κοινά, ραδίκια ορεινά, ραδίκια πλατύφυλλα, και ραδίκια πρώιμα.
 
Η προετοιμασία του εδάφους χρειάζεται αναμόχλευση μέχρι να φτάσει σε βάθος περίπου 40 εκατοστά, καθώς προσθέτουμε και λίπασμα.
 
Το ραδίκι πολλαπλασιάζεται σπορά στον αγρό σε αποστάσεις 20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 20- 30 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.
Ο σπόρος φυτεύεται σε βάθος περίπου 1 εκατοστό και η βλάστηση του χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα.
Για να καλλιεργήσουμε έκταση ενός στρέμματος θα χρειαστούμε περίπου 0,5 κιλά σπόρου.
Τα ζιζάνια δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την καλλιέργεια του ραδικιού, καθώς τα πλατιά φύλλα δεν αφήνουν χώρο για την ανάπτυξή τους.
Ωστόσο αν εμφανιστούν τότε το σκάλισμα είναι η καλύτερη επιλογή.
 
Η άρδευση που απαιτεί το ραδίκι είναι αμέσως μετά την φύτευση και μέχρι την ανάπτυξη των φυτών με συχνά και μικρής ποσότητας ποτίσματα.
 
Η λίπανση πραγματοποιείται με άζωτο, φώσφορο, και κάλιο.
Το φώσφορο τοποθετείται πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας.
Το άζωτο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης σε 2-3 δόσεις.
 
Η συγκομιδή τις καλλιέργειες πραγματοποιείται με το χέρι κόβοντας το φυτό στην επιφάνεια του εδάφους.
Δεν ξεριζώνουμε το φυτό γιατί ξαναβλασταίνουν και μας δίνουν άλλες περίπου 4-5 κοπές.
Η συνολική συγκομιδή σε ετήσιο κύκλο μπορεί να φτάσει μεταξύ 2-3 τόνους ανά στρέμμα, και η παραγωγικότητα της καλλιέργειας να διαρκέσει έως 4 χρόνια.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply