Το αγγούρι είναι ο καρπός από το φυτό της αγγουριάς.
Ένα φυτό έρπον και αναρριχώμενο πού ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών, και καλλιεργείται υπαίθρια κατά τους θερινούς μήνες και σε θερμοκήπια όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Η καταγωγή της αγγουριάς είναι από την Ινδία όπου καλλιεργείται πάνω από 3.000 χρόνια.
Το βάθος φύτευσης είναι 3- 5 εκατοστά και η διάρκεια ανάπτυξης των αγγουριών έχει διάρκεια 50- 60 ημέρες στην υπαίθρια καλλιέργεια και πάνω από 70 για ποικιλίες θερμοκηπίου.
Οι αποστάσης φύτευσης μεταξύ των γραμμών κυμαίνονται από 90- 120 εκατοστά, και αντίστοιχα η αποστάσεις των φυτών 20- 30 εκατοστά.
Τα αγγούρια ευδοκιμούν σε εδάφη με ελαφριά υφή, καλή αποστράγγιση,με οργανική ύλη υψηλής περιεκτικότητας με pH 6- 7.

Η άρδευση για την μέγιστη απόδοση και ποιότητα των καρπών απαιτεί άφθονη υγρασία στο έδαφος σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.
Η λίπανση γίνεται με άζωτο, φώσφορο, κάλιο για να διασφαλίσουμε καλύτερη συγκομιδή και ποιότητα.
Η αγγούρια προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντομα.
Μεγάλο πρόβλημα μπορεί να μας προκαλέσει ο μύκητας του ωίδιου, όπως επίσης του τετράνυχου.
Τα έντομα που μπορεί να προσβάλλουν την καλλιέργεια μας είναι της μελίγκρας, και του αλευρώδη.
Η πυκνότητα φύτευσης ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.000 φυτά.
Η παραγωγή στις υπαίθριες καλλιέργειες κυμαίνεται από 2- 5 τόνους ανά στρέμμα, και αντίστοιχα στις καλλιέργειες θερμοκηπίου από 8- 12 τόνους ανά στρέμμα με μέση διάρκεια καλλιέργειας περίπου έξι μήνες.
Φώτης Κονδύλης
