Η αγκινάρα ή αλλιώς καρδονίσκη είναι πολυετές λάχανο και ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών.
Η ανάπτυξη της εξελίσσεται σε σχήμα θάμνου και μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.
Η καταγωγή της είναι από την Αφρική αλλά καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η αγκινάρες προτιμούν περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες και ήπιο χειμώνα.
Η καλύτερη θερμοκρασία για την ανάπτυξη της είναι 13- 21 βαθμούς Κελσίου.
Το έδαφος που είναι καταλληλότερο για την καλλιέργεια της αγκινάρας είναι αμμοπηλώδη, γόνιμα και με καλή αποστράγγιση.
Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που η απόσταση μεταξύ τους είναι 1- 1,5 μέτρα και μεταξύ των φυτών 50- 90 εκατοστά.
Η έναρξη τις καλλιέργειες τα τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου.

Η άρδευση αρχίζει από τέλος Αυγούστου και δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι την άνοιξη.
Στην φροντίδα που απαιτεί η αγκινάρα είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, όπως και το αραίωμα των παραφυάδων που πραγματοποιείται κατά τα μέσα Σεπτέμβρη.
Η λίπανση που απαιτεί η αγκινάρα είναι σε προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς και κατά την περίοδο της άνοιξης άζωτο, και κάλιο.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται από το Νοέμβριο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Μάιο όπου συγκομίζουμε ανθοκεφαλές προτού ανοίξουν.
Κάθε στρέμμα μπορεί να μας αποδώσει έως 1500 κιλά αγκινάρας.
Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγκινάρες έχουν καλύτερη παραγωγή από τον δεύτερο μέχρι τον τέταρτο χρόνο της ζωής τους.
Όταν ανά φυτό φτάνει στον αριθμό των 10 περίπου ανθοκεφαλών τότε τα επόμενα χρόνια μειώνεται η παραγωγή τους.
Φώτης Κονδύλης
