Η αχλάδια είναι οπωροφόρο δέντρο και ανήκει στην οικογένεια ροδοειδή.
Η καταγωγή της είναι από τις περιοχές γύρω από την κασπία θάλασσα και έχει βρεθεί στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια.
Η καλλιεργούμενη έκταση στη χώρα μας είναι περίπου 50.000 στρέμματα στις απώτερες περιοχές την κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόννησο.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο και με εμβολιασμό.
Η αχλάδια μπαίνει σε παραγωγική φάση τον 4ο χρόνο και σε πλήρη απόδοση από τον 7ο και μετά.
Η φύτευση πραγματοποιείται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Το κατάλληλο έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό, σε αντίθεση με τα αργιλώδη εδάφη που είναι απαγορευτικά.
Ανά ένα στρέμμα μπορούμε να φυτέψουμε 20-30 δέντρα σε ποικιλίες που είναι ζωηρές, ενώ σε ποικιλίες μη ζωηρές μπορούμε ως και 100 δέντρα.

Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο πραγματοποιείται το θερινό κλάδεμα για την καλύτερη ανάπτυξη των καρπών απομακρύνουμε βλαστούς που έχουν μήκος από 15-30 εκατοστά.
Η αχλάδια έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε άρδευση κατά τους θερινούς μήνες.
Η λίπανση που έχει ανάγκη η καλλιέργεια της αχλαδιάς είναι σε άζωτο.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν οι καρποί είναι ώριμοι.
Η παραγωγική ζωή μιας αχλαδιάς έχει διάρκεια περίπου 35-45 χρόνια.
Η αχλάδια υποφέρει από αρκετές ασθένειες και έντομα.
Μερικές από αυτές είναι το φουζικλάδιο, ωίδιο, μονίλια Και όσο αφορά τα έντομα η οπλόκαμπη, καρπόκαψα,ψύλλας, μελίγκρα, ψώρα σαν Χοσέ, τον τίγρη της αχλαδιάς και τον τετράνυχο.
Φώτης Κονδύλης
