Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό,και ανήκει στην οικογένεια περιπλοκοειδών.
Η καταγωγή της είναι από τη νότια Αμερική και στην Ευρώπη έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο.
Ο πολλαπλασιασμός της γλυκοπατάτας γίνεται με τους βλαστούς που αναπτύσσονται από τις ρίζες.
Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας θέλει υψηλές θερμοκρασίες για να μας δώσει ικανοποιητική παραγωγή.
Το έδαφος που προτιμά είναι ελαφρά όξινο με καλή αποστράγγιση και pH πού κυμαίνεται από 5,5- 6,5.
Η φύτευση πραγματοποιείται στις αρχές Μαΐου σε σαμαράκια που έχουν αποστάσεις μεταξύ τους 50- 70 εκατοστά,και η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι 30- 40 εκατοστά, και το βάθος φύτευσης περίπου 12 εκατοστά.

Η άρδευση που απαιτεί η γλυκοπατάτα είναι αρκετά συχνή.
Κατά τους θερινούς μήνες χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον κάθε τρεις μέρες και όσο πλησιάζουμε προς τη συγκομιδή το πότισμα μειώνεται και σε ποσότητα και σε συχνότητα.
Στην λίπανση η γλυκοπατάτα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Όταν πραγματοποιηθεί η φύτευση ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά, και λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο,αφού πρώτα έχουμε απομακρυνει τα ανεπιθύμητα ζιζάνια.
Η γλυκοπατάτα δεν έχει πολλές αρρώστιες και εχθρούς εκτός από την σήψη των κονδύλων που προέρχεται από την πολύ υγρασία.
Η συγκομιδή της γλυκοπατάτας πραγματοποιείται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση, και καλό είναι να μην τις συλλέγουμε όταν υπάρχει υψηλή υγρασία καθώς αυτό δημιουργεί κίνδυνο να σαπίσουν η κονδυλώδεις ρίζες της.
Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 3- 6 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
