Το καρπούζι είναι ο καρπός της καρπουζιάς πού προέρχεται από τη νότια Αφρική και έχει πάνω από 1000 ποικιλίες.
Ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδή και είναι είδος ανθοφόρου φυτού.
Το έδαφος που προτιμάει η καρπουζιά είναι γόνιμο, με υψηλά ποσοστά οργανικής ουσίας, ελαφρώς όξινα και υγρά.
Η φύτευση των καρπουζιών γίνεται απευθείας υπό μορφή σπερμάτων, μοσχευμάτων αυτούσιων η εμβολιασμένων σε φυτά κολοκυθιάς που είναι και το συνηθέστερο.
Η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση ξεκινάει από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Η φύτευση με τον τρόπο των σπερμάτων πραγματοποιείται σε αποστάσεις 2-2,5 μέτρα και περίπου 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.
Στην περίπτωση που η φύτευση γίνεται με μοσχεύματα οι αποστάσεις γραμμών είναι περίπου 1 μέτρο.

Αφού πραγματοποιηθεί η φύτευση είναι απαραίτητη οι χρήση κοπριάς για να αυξηθεί η οργανική ουσία στο χώμα.
Η λίπανση της καρπουζιάς χρειάζεται κάλιο και φώσφορο.
Κατά την περίοδο της ανθοφορίας πραγματοποιούμε κλάδεμα ώστε να παραμείνουν 1-3 ανθή ανά φυτό.
Η άρδευση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή του καρπουζιού.
Το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό και έτσι η καλλιέργεια μας χρειάζεται συχνό πότισμα.
Στης καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το καρπούζι είναι η αντιμετώπιση των ζιζανίων.
Η κυριότερη ασθένεια που απειλεί την καλλιέργεια καρπουζιού είναι η αναδρομύκοση του φουζάριου, ενώ οι σημαντικότεροι εχθροί είναι οι αφίδες, νηματώδεις και ο τετράνυχος.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες σε καρπούς που είναι ώριμοι και έχουν τα μέγιστα επίπεδα των σακχάρων.
Η μέση απόδοση κυμαίνεται από 7- 10 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
