You are currently viewing Η καλλιέργεια της Καρυδιάς

Η καλλιέργεια της Καρυδιάς

Η καρύδια ανήκει στην οικογένεια καρυοειδών και είναι φυλλοβόλο δέντρο.
Στην Ευρώπη το πιο διαδεδομένο είδος καρυδιάς είναι η Καρυά η Βασιλική.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα είδος της καρυδιάς που ονομάζεται Μαύρη καρύδια και είναι δέντρο της Βόρειας Αμερικής μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 25 μέτρα και να ξεπεράσεις σε ηλικία τα 250 χρόνια.
 
Η προετοιμασία του εδάφους πριν την εγκατάσταση της καρυδιάς οργώνεται σε βάθος 40- 50 εκατοστών για την αφρατοποίηση του και την καταστροφή των ζιζανίων, ώστε να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
Στην συνέχεια ανοίγουμε λάκκους διαστάσεων 50 * 50 και φυτεύουμε τα δέντρα με πασσάλους στήριξης ρίχνοντας το χώμα στο ριζικό σύστημα και πιέζουμε ελαφρά.
Ακολουθεί πότισμα και προσθήκη μικρής ποσότητας κοπριάς γύρω από τα δενδρύλλια.
Η καρύδια φυτεύεται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 6 μέτρων καθώς μετά από λίγα χρόνια εάν οι αποστάσεις είναι μικρότερες θα επηρεάσουν στις καλλιεργητικές φροντίδες, όπως επίσης θα μειώσουν την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή.
 
Η άρδευση που έχει ανάγκη η καρυδιά είναι από τον Ιούνιο εώς τον Οκτώβριο.όπως επίσης σε περιοχές με χαμηλή ετήσια βροχόπτωση καλό είναι να ξεκινάει από νωρίς την άνοιξη εώς αργά το φθινόπωρο.
 
Η λίπανση της καλλιέργειας της καρυδιάς είναι πολύ απαιτητική σε άζωτο.
Επίσης παρέχουμε κοπριά στο τέλος του χειμώνα για να μην έχουμε όψιμη βλάστηση.
Η λίπανση απαιτεί φώσφορο και κάλιο όπου γίνεται στα τέλη Φλεβάρη.
 
Η ωρίμανση των καρπών της καρυδιάς και η συγκομιδή αρχίζει όταν σκιστεί το περικάρπιο και το 80% αυτών μπορεί να αποσπαστεί από το δέντρο εύκολα.
 
Η συλλογή της παραγωγής αρχίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και πραγματοποιείται με τα χέρια.
Η καρύδια αρχίζει να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα σε ηλικία 8 ετών,και η μεγαλύτερη παραγωγή της έρχεται σε ηλικία 30 ετών και άνω.
Η απόδοση σε ένα δέντρο ετών και άνω κυμαίνεται από 50- 150 κιλά.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply