Η κολοκυθιά είναι αγγειόσπερμο, αναρριχητικό φυτό και ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών, και οι καρποί της καταναλώνονται στη μαγειρική,και για καλλωπιστικούς σκοπούς.
Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο είναι στο νομό Ηλείας, Κρήτη, και Αττική.
Η προετοιμασία του εδάφους γίνεται με φρεζάρισμα + προσθήκη βασικής λίπανσης.
Το κολοκύθι δίνει καλύτερες αποδόσεις σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και καλή υγρασία.
Το κατάλληλο pH για την καλλιέργεια κολοκυθιού είναι 5,5- 7 με καλύτερη απόδοση κοντά στο 6.
Η καλλιέργεια του κολοκυθιού έχει ταχεία ανάπτυξη και έτσι αποκτά πλεονέκτημα έναντι στα ζιζάνια.

Ο σπόρος φυτεύεται σε βάθος 3 εκατοστών στα τέλη του χειμώνα,και το έδαφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 βαθμούς Κελσίου.
Τα χειμερινά κολοκύθια φυτεύονται έως τέλος Ιουλίου.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 60-80 εκατοστά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η κολοκυθιά απαιτεί συχνό πότισμα με μεγάλες ποσότητες νερού καθώς όπως προαναφέραμε αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.
Η ανάγκες νερού ανέρχονται σε 400m³ ανά στρέμμα και ανά καλλιεργητική περίοδο.
Η λίπανση πραγματοποιείται με χωνεμένη κοπριά, φώσφορο, κάλιο,καθώς επίσης και επιφανειακή λίπανση σε άζωτο.
Η καλλιέργεια της κολοκυθιάς μπορεί να προσβληθεί από εχθρούς όπως ο τετράνυχος, αλευρώδης, και οι αφίδες.
Στης ασθένειες που απειλούν την καλλιέργεια μας είναι το ωίδιο, φουζάριο,και τα σαπίσματα του λαιμού.
Τα κολοκύθια είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 50- 70 ημέρες.
Καλό είναι να τα συγκομίζουμε νεαρά και τρυφερά γιατί όσο μεγαλώνουν υστερούν σε ποιότητα.
Η χειμερινή συγκομιδή ωριμάζει σε 80- 120 μέρες και συλλέγονται όταν ο φλοιός είναι σκληρός και σε πλήρη ανάπτυξη.
Η απόδοση κυμαίνεται από 2-4 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
