Η κορομηλιά ανήκει στην οικογένεια ροδοειδών και είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες τζανεριά και ρικά.
Η καταγωγή της είναι από μεσογειακές χώρες και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές εδώ και 2.000 χρόνια.
Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 11 μέτρα και τα άνθη της είναι λευκά.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι μπουρνέλα, πράσινα κορομηλά, και κίτρινα.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με καρπούς, παραφυάδες αλλά και με εμβολιασμό πάνω σε υποκείμενο αμυγδαλιάς.
Η καλύτερη εποχή φύτευση είναι από το Νοέμβριο μέχρι το Φλεβάρη και καλό είναι να αποφύγουμε μέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή όπως επίσης και τις βροχοπτώσεις.
Τα δενδρύλλια φυτεύονται σε λάκκο διαστάσεων 70*70 και καλύπτουμε με χώμα το οποίο έχει αναμειχθεί με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ.

Η άρδευση κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να είναι τακτική με συχνότητα περίπου μία φορά την εβδομάδα και πραγματοποιείται ακόμα και κατά την περίοδο της καρποφορίας.
Η κορομηλιά είναι παραγωγικό δέντρο και θέλει λίπανση στις αρχές της άνοιξης περίπου μισό κιλό βιολογικό λίπασμα τύπου 12- 12- 17 ανά δέντρο ετησίως.
Αντίστοιχη λίπανση πραγματοποιούμε και όταν μπει σε πλήρη παραγωγή το φθινόπωρο.
Η ωρίμανση είναι από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο και αυτό εξαρτάται από την περιοχή που έχουμε εγκαταστήσει την καλλιέργεια.
Η απόδοση της κορομηλιάς ανά δέντρο κυμαίνεται από 30- 40 κιλά καρπών.
Η πρωτιά παγκοσμίως σε παραγωγή κορόμηλων ανήκει στη Σερβία και ακολουθούν Ιαπωνία, Κίνα, Πολωνία και Ιταλία.
Φώτης Κονδύλης
