You are currently viewing Η καλλιέργεια της Κουκιάς

Η καλλιέργεια της Κουκιάς

Η κουκιά είναι ποώδες, ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Κυαμοειδών.
Το ύψος του φυτού φτάνει το 1 μέτρο και η καλλιέργεια πραγματοποιείται για τους καρπούς του.
Η καταγωγή της κουκιάς Ασία και την Κίνα.
 
Στην Ελλάδα οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι διαφορές όπως κουκιά Σεβίλλης, πρώιμα Χίου, φούλια(ζωοτροφές), κοινά κουκιά, μεγάλα κ.α.
 
Η καλλιέργεια της κουκιάς προτιμά εδάφη μέσης, και βαριάς μηχανικής σύστασης πλούσια σε ασβέστιο.
Έχουν μεγάλη ευαισθησία στην οξύτητα του εδάφους για αυτό το λόγο φροντίζουμε το pH να είναι μεγαλύτερο από 6.
 
Η κουκιά προτιμά δροσερές και υγρές περιοχές και οι φθινοπωρινές ποικιλίες αντέχουν έως -10 βαθμούς Κελσίου, και αντίστοιχα οι ανοιξιάτικες μέχρι -4 κελσίου.
Σε περίπτωση που έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη,η πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου καταστρέφονται τα άνθη.
Η σπορά απαιτεί αποστάσεις μεταξύ των γραμμών 50- 60 εκατοστά για σκαλιστική καλλιέργεια, και για πυκνή 20- 30 εκατοστά.
Ο τρόπος φύτευσης γίνεται με σπαρτικές μηχανές και ο σπόρος τοποθετείται σε βάθος 7- 10 εκατοστά.
Η κουκιά έχει υψηλή αζωτοδεσμευτική ικανότητα και για αυτόν τον λόγο η καλλιέργεια της πρέπει να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια για να αποφύγουμε την εγκατάσταση ασθενειών.
Για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται άζωτο στη λίπανση .
Η λίπανση που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μόνο φωσφορική, καθώς και προσθήκη κοπριάς πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας.
 
Οι εχθροί της κουκιάς είναι οι μαύρη αφίδα, βρούχος των κουκιών, και λίξος.
Οι ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν την καλλιέργεια είναι ο βοτρύτης, περονόσπορος, και η σκωρίαση.
 
Η συγκομιδή έρχεται μετά από 3- 5 μήνες μετά τη σπορά και ανάλογα την ποικιλία.
Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 400- 500 κιλά ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply