You are currently viewing Η καλλιέργεια της Κυδωνίας

Η καλλιέργεια της Κυδωνίας

Η κυδώνια είναι οπωροφόρο δέντρο της οικογένειας ροδοειδών.
Η καταγωγή της είναι από την Ασία και ο καρπός της είναι το κυδώνι.
Ζει μέχρι και 50 χρόνια και αλλιώς ονομάζεται μήλο της Αφροδίτης.
Το μέσο ύψος που μπορεί να φτάσει μία κυδώνια είναι 3-4 μέτρα και συγγενεύει με την Μηλιά και την Αχλαδιά.
Η κυδώνια είναι δέντρο που δεν έχει πολλές απαιτήσεις.
Για να ωριμάσουν οι καρποί του απαιτεί μακρά περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.
Το χειμώνα μπορεί να αντέξει μέχρι την ακραία θερμοκρασία τον -27 βαθμών κελσίου.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος αν και προτιμά μέσης σύστασης έδαφος με καλή αποστράγγιση.
Σε καμία περίπτωση δεν φυτεύουμε κυδώνια σε ασβεστούχα εδάφη.
Η φύτευση των δενδρυλλίων της Κυδωνίας πραγματοποιείται από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο αφού πρώτα έχουμε καταπολεμήσει τα ζιζάνια με όργωμα και φρεζάρισμα.
Τα δενδρύλλια της Κυδωνίας φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν 5 μέτρα και οι αποστάσεις μεταξύ των δενδρυλλίων είναι 4-5 μέτρα.
Με αυτές τις συνθήκες φύτευσης έχουμε 40 – 50 δέντρα ανά στρέμμα.
Οι ζωικοί εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλλουν την Κυδωνιά είναι πάρα πολλές και μοιάζουν με εκείνες της μηλιάς.
Ορισμένοι από τους εχθρούς είναι ο Ερυθρός τετράνυχος, η αφίδα, η ψώρα, καρπόκαψα,και ασθένειες όπως η σήψη και φουζικλάδιο.
Ο πολλαπλασιασμός της Κυδωνίας πραγματοποιείται με σπόρους ή με παραφυάδες, αλλά ο πιο συχνός τρόπος είναι με μοσχεύματα.
Οι κατηγορίες κυδωνιάς που υπάρχουν είναι τέσσερις, η αχλαδόμορφη, μηλόμορφη, ο γίγας,και η σγουρή.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κυδωνιού παγκοσμίως είναι η Τουρκία, η Κίνα, το Ουζμπεκιστάν και το Μαρόκο.
Η απόδοση σε μία καλλιέργεια ενός στρέμματος κυδώνια μπορεί να φτάσει μέχρι και πέντε τόνους.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply