Η μουσμουλιά η αλλιώς μεσκουλιά η δεσπολιά είναι φυτό αγγειόσπερμο, δικότυλο και κατατάσσεται στην οικογένεια ροδοειδών.
Κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία.
Το ύψος του δέντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 7 μέτρα.
Της περισσότερες καλλιέργειες στον Ελλαδικό χώρο τις συναντάμε στην Αχαΐα, Κορινθία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Κέρκυρα.
Ο πολλαπλασιασμός της μουσμουλιάς γίνεται ευγενώς με σπόρο, η αγενώς με εμβολιασμό και με παραφυάδες.
Το μουσμούλι ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές με ήπιους χειμώνες και βροχοπτώσεις 400- 950mm ετησίως.
Η αντοχή της σε υψηλές θερμοκρασίες είναι μεγάλες, σε αντίθεση με της χαμηλές θερμοκρασίες που δεν αντέχει.
Τα όρια στην αρνητική θερμοκρασία είναι μέχρι τους -10 βαθμούς Κελσίου.
Το έδαφος που απαιτεί είναι μέσης σύστασης, βαθιά, αργιλώδη με καλή αποστράγγιση.
Σημαντικό παράγοντα παίζει το χώμα που θα την καλλιεργήσουμε να μην έχει άλατα όπως επίσης και το νερό που θα την ποτίσουμε.

Η ανάγκες σε λίπανση δεν είναι πολύ μεγάλες αφού απαιτεί μόνο τρεις λιπάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Η πρώτη πραγματοποιείται στις αρχές του καλοκαιριού, η δεύτερη κατά τις αρχές του φθινοπώρου, και η τρίτη στα τέλη του χειμώνα.
Το κλάδεμα διαμόρφωσης για τα νεαρά δέντρα γίνεται την άνοιξη και δίνουμε κυπελλοειδές σχήμα με 4-5 βασικούς βραχίονες πάνω στον κεντρικό κορμό.
Το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται στις αρχές καλοκαιριού μετά το πέρας της συγκομιδής των καρπών, και απομακρύνοντας ξερούς, άρρωστος και αδύναμος βλαστούς, όπως επίσης αραιώνουμε το κέντρο των κλαδιών ώστε η μουσμουλιά να αναπνέει και να έχει καλύτερη έκθεση στον ήλιο.
Η χειρότερη ασθένεια της μουσμουλιάς είναι το φουζικλάδιο και το αντιμετωπίζουμε με χαλκούχο διάλυμα λίγο πριν την άνθηση και μετά την πτώση των πετάλων του άνθους.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι οι Τουρλωτή, Μόρφου και Ροζένων.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται σταδιακά αφού τα μούσμουλα έχουν αποκτήσει κίτρινο- πορτοκάλι χρώμα,καθώς επίσης και όταν έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της οξύτητας τους.
Η απόδοση πού μπορεί να φτάσει μία μουσμουλιά είναι 40 κιλά με την προϋπόθεση ότι καλλιεργείται επιμελημένα.
Φώτης Κονδύλης
