Το πεπόνι είναι ο καρπός της πεπονιάς και ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδή.
Είναι αναρριχητικό φυτό όπου τα αρσενικά και θηλυκά άνθη αναπτύσσονται στο ίδιο φυτό, αν και πάλι χρειάζονται τις μέλισσες για να γίνει η γονιμοποίηση.
Η καταγωγή της πεπονιάς είναι από την Ασία.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι οι μπανάνες, κουνέλια, αργείτικες και κρεμαστά χειμωνιάτικα, και τα πεπόνια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα θεωρούνται από τα πιο νόστιμα στον κόσμο.
Η πεπόνια αγαπάει τη ζέστη και για να αναπτυχθεί,και χρειάζεται τουλάχιστον 21 βαθμούς Κελσίου.
Το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια της πεπονιάς είναι το ελαφρά όξινο με pH 6- 6,7.

Η απαιτήσεις σε λίπανση είναι μεγάλες αφού η πεπόνια έχει ανάγκη από πολλά θρεπτικά συστατικά.
Η κοπριά θεωρείται από τα καλύτερα λιπάσματα πρέπει να δίδεται τελείως χωνευμένη.
Το έδαφος που θα πραγματοποιήσουμε την καλλιέργεια της πεπονιάς πριν τη σπορά θα πρέπει να έχουνε γίνει τρία οργώματα και ανάλογα σβαρνίσματα.
Η συνηθισμένη εποχή σποράς είναι απο Μάρτιο έως Μαΐο και πραγματοποιείται σε λάκκους που έχουν βάθος 35 περίπου εκατοστά και πλάτος περίπου 40 εκατοστά.
Οι αποστάσεις των γραμμών κυμαίνονται από 1,5- 2 μέτρα.
Πολύ σημαντική για την παραγωγή πεπονιών είναι η άρδευση.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε να μην κατακλύζονται με νερό τα πεπόνια την περίοδο της ανάπτυξης του καρπού.
Την υπόλοιπη περίοδο τα πεπόνια θέλουν τακτικό πότισμα.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται 3-5 μήνες μετά τη σπορά, και αυτό το διακρίνουμε από το χρώμα και το άρωμα που έχουν τα πεπόνια.
Η μέση απόδοση κυμαίνεται από 4-9 τόνους ανά στρέμμα ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.
Φώτης Κονδύλης
