Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπογείου μανιταριού που αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δέντρων ή θάμνων.
Ορισμένα ξυλώδη και ποώδη φυτά όπως τα πεύκα, οι δρυς, ιτιές, Πεύκα βοηθούν την ανάπτυξη του υπογείου μύκητα σε βάθος που δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά.
Τα είδη της τρούφας χωρίζονται ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης τους σε καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες, όπως επίσης από το χρώμα τους που είναι άσπρες ή μαύρες.
Στην Ελλάδα η προτεινόμενη καλλιέργεια τρούφας είναι οι μαύρη, διότι συμβιώνει καλύτερα με αρκετά δέντρα της Ελληνικής γης.
Δένδρα όπως δρυς, άρια, φουντούκια, φλαμουριά, οστρυά, κουκουνάρια, και τραχεία πεύκη.
Για να καλλιεργήσουμε τρούφα αρχικά πρέπει να εγκαταστήσουμε δενδρύλλια κατάλληλα και εμποτισμένα με τον μύκητα της τρούφας.
Για την επιλογή των δενδρυλλίων πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την υψομετρική ζώνη που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια της τρούφας ευδοκιμεί όπου υπάρχουν δρυοδάση και το έδαφος είναι αλκαλικό.
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε το έδαφος να παρέχει καλή αποστράγγιση.
Το κατάλληλο pH για την μαύρη μελανόσπορη είναι από 7,6- 8,3, ενώ αντίστοιχα για την μαύρη θερινή τρούφα το εύρος του pH πρέπει να κυμαίνεται από 7,4- 8,1.

Η άρδευση για την καλλιέργεια της τρούφας είναι αναγκαία να γίνεται κατά τους θερινούς μήνες εάν υπάρχει περίοδος ανομβρίας που ξεπερνάει τις 15 ημέρες.
Η συγκομιδή της τρούφας τα πρώτα 5 έτη πρέπει να γίνεται σε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 15%.
Από το 5ο έτος και μετά η τρούφα μπαίνει σε πλήρη παραγωγή για την επόμενη δεκαετία ίσως και παραπάνω, και η απόδοση ανά δέντρο που έχει μπει στην πλήρη παραγωγή κυμαίνεται από 2-5 κιλά.
Η φυτεύσεις σε φυτείες δρυός περιλαμβάνει 50 δέντρα ανά στρέμμα.
Αξίζει να αναφέρουμε οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1000- 2000 ευρώ ανά κιλό, με τη μεγαλύτερη απορρόφηση παγκοσμίως να έχει η Γαλλική αγορά.
Φώτης Κονδύλης
