You are currently viewing Η καλλιέργεια της Φακής

Η καλλιέργεια της Φακής

Η φακή είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό εντάσσεται στην οικογένεια των κυαμοειδών, και είναι από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος.
 
Ο βλαστός της φακής διακλαδώνεται και φτάνει σε ύψος περίπου τα 60 εκατοστά.
 
Για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την καλλιέργεια της φακής πραγματοποιούμε όργωμα αρχές φθινοπώρου αφότου βρέξει και μαλακώσει το χώμα.
Στη συνέχεια κάνουμε τοποθέτηση λιπάσματος, και κλείνει ο κύκλος της προετοιμασίας με ψιλοχωματισμά του εδάφους με δισκοσβάρνα.
 
Η φακή προσαρμόζεται σε ποικίλα εδάφη αλλά έχει καλύτερη παραγωγή σε ελαφρά έως μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση
 
Η σπορά πραγματοποιείται με σπαρτικές μηχανές το φθινόπωρο αφού τα νεαρά φυτά αντέχουν τους παγετούς.
Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι 25- 30 εκατοστά και σε βάθος 3 εκατοστά.
Η ποσότητα που θα χρειαστούμε για ένα στρέμμα μικρόσπερμης φακής είναι περίπου 9 κιλά, και αντίστοιχα για μεγαλόσπερμες 11 κιλά.
Η λίπανση γίνεται μόνο με φώσφορο κατά τη σπορά καθώς η φακή δεν έχει ανάγκη από άζωτο γιατί χρησιμοποιεί της ατμόσφαιρας κατά τη βλαστική περίοδο.
 
Η φακή έχει πολύ λεπτούς βλαστούς και δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική απέναντι στα ζιζάνια που την πνίγουν, για αυτό η καταπολέμησή τους θα πρέπει να είναι έγκυρη.
 
Οι εχθροί της φακής είναι ο βρούχος, ρίχκτης των λοβών, σιτόνες, όπως επίσης και οι ασθένειες φουζαρίωση, τήξεις φυταρίων, μωσαϊκό του μπιζελιού, και ασκοχύτωση.
 
Η συγκομιδή πραγματοποιείται σε τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι ο θερισμός όπου συγκομίζεται μηχανικά μόλις κιτρινίσουν τα φυτά.
Το δεύτερο στάδιο είναι η αποξήρανση των φυτών όπου πραγματοποιείται για μέχρι τρεις μέρες.
Το τρίτο στάδιο είναι ο αλωνισμός με θεριζοαλωνιστικές μηχανές που περιορίζεται στο ελάχιστο η απώλεια απο τα τινάγματα.
 
Η απόδοση ανά στρέμμα καλλιέργειας κυμαίνεται από 60- 100 κιλά.
Η χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φακής στον κόσμο είναι ο Καναδάς, Ινδία, Τουρκία, Αυστραλία, και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply