You are currently viewing Η καλλιέργεια του Αβοκάντο

Η καλλιέργεια του Αβοκάντο

Το αβοκάντο ανήκει στην οικογένεια δαφνοειδή και είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο.
Η καταγωγή του προέρχεται από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, εν συνεχεία διαδόθηκε σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Βενεζουέλα, Κολομβία, Κούβα, Χιλή.
Στην Ευρώπη εισήλθε μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και η πρώτη χώρα που το καλλιέργησε ήταν η Ισπανία και η Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφτασε στη δεκαετία του 1960.
Το 90% σε καλλιέργειες αβοκάντο στην Ελλάδα βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και καλύπτει έκταση περίπου 10.000 στρέμματα.
Το ύψος που μπορεί να φτάσει το δέντρο του αβοκάντο είναι 5-20 μέτρα κάτω από κατάλληλες συνθήκες
Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό και έχει ανάγκη από σχετικά ζεστό και δροσερό περιβάλλον.
Η καλλιέργεια του απαιτεί θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου κατά την άνθηση και την ανάπτυξη των καρπών.
Το έδαφος είναι μέσες συστάσεις με καλό αερισμό και αποστράγγιση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αβοκάντο είναι υπερβολικά ευαίσθητο την αλατότητα του εδάφους και έτσι αποφεύγουμε παραθαλάσσιες περιοχές.
Το κατάλληλο pH είναι 5-5,7.
Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται με εμβολιασμό σπορόφυτων.
Η φύτευση των δέντρων γίνεται με 7 μέτρα απόσταση ανά δέντρο και 7 μέτρα ανά γραμμή.
Η λίπανση που έχει ανάγκη το αβοκάντο είναι σε άζωτο και κάλιο.
Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα εκτός από το έντομο του θρίπα.
Επίσης πρέπει να προσέξουμε την μυκητολογική ασθένεια της φυτοφθορας που προσβάλλει το ριζικό σύστημα όταν το έδαφος μας δεν έχει καλή αποστράγγιση.
Η συγκομιδή γίνεται από το Νοέμβριο έως τον Ιούνιο για την ποικιλία fuerte,και για την ποικιλία hass από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο.
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο όπως η μπανάνα που δεν ωριμάζει πάνω στο δέντρο.
Αφού το συλλέξουμε χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσει και να καταναλωθεί.
Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1,5 τόνος ανά στρέμμα και η καλλιέργεια του αποδίδει αρκετό κέρδος.
Το 42% της παγκόσμιας παραγωγής αβοκάντο το κατέχει το Μεξικό, το 11% η Ολλανδία, και το 9% το Περού.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply