You are currently viewing Η καλλιέργεια του Αρακά

Η καλλιέργεια του Αρακά

Ο αρακάς ανήκει στην οικογένεια Φαβίδες και στο γένος Πίσον και είναι γνωστό επίσης ως μπιζέλι.
 
Είναι ετήσιο ποώδες φυτό και καλλιεργείται για τους βρώσιμος σπόρους του.
Ανάλογα την ποικιλία που θα διαλέξουμε το ύψος κυμαίνεται από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα.
 
Το έδαφος πριν τη φύτευση πρέπει να είναι καλά ψιλοχωματισμένο, και ισοπεδωμένο.
 
Το μπιζέλι ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά που έχουν καλή αποστράγγιση.
Η τοποθεσία που θα επιλέξουμε για την καλλιέργειά του πρέπει να προσέξουμε να έχει αρκετή ηλιοφάνεια καθώς αυτή βοηθά στην καλύτερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη παραγωγή.
 
Η περίοδος που φυτεύουμε τα μπιζέλια είναι από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο και πραγματοποιείται με σπαρτικές μηχανές.
Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 25- 30 εκατοστά.
Στο στάδιο της ανάπτυξης πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα ζιζάνια αφού ο αρακάς έχει μικρή ανταγωνιστική ικανότητα απέναντι σε αυτά.
Το πότισμα πρέπει να πραγματοποιείται σχετικά τακτικά λαμβάνοντας υπόψιν μας τις συνθήκες που επικρατούν όπως επίσης και της βροχόπτωσης.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην ποσότητα του νερού αφού αυτό θα πρέπει να έχει στεγνώσει πριν νυχτώσει για να αποφύγουμε πιθανές ασθένειες και σάπισμα της ρίζας.
 
Ο αρακάς μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες όπως η σκωρίαση, περονόσπορος, ωίδιο, και σάπισμα της ρίζας.
Τα έντομα που απειλούν την καλλιέργεια του άρακα είναι η μελίγκρα, τετράνυχος,λιρριόμυζα, και κάμπια των μπιζελιών.
 
Η συγκομιδή πραγματοποιείται 2-4 μήνες μετά τη φύτευση και αυτό εξαρτάται από την ποικιλία που καλλιεργούμε και την εποχή φύτευσης.
Η απόδοση κυμαίνεται από 150- 250 κιλά ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

 

 

Leave a Reply