You are currently viewing Η καλλιέργεια του Γιασεμιού

Η καλλιέργεια του Γιασεμιού

Το γιασεμί ή αλλιώς ίασμος ανήκει στην οικογένεια Ελαιοειδών και προέρχεται από τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και την Κίνα.
Από το γιασεμί παράγεται ένα αιθέριο έλαιο με την ονομασία ιασμέλαιο με τη μέθοδο αποστάσεις η εκχύλισης.
Τα πρωτία της παγκόσμιας παραγωγής τα έχει η Γαλλία και ακολουθούν η Κίνα, Ιταλία, Αίγυπτος και Ελλάδα.
Η κυριότερη απορρόφηση του ελαίου γίνεται από την αρωματοποιία αφού είναι βασικό συστατικό που εμπεριέχουν σχεδόν όλα τα αρώματα.
Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται με μοσχεύματα, με καταβολάδες, η με εμβολιασμό.
Η προετοιμασία που χρειάζεται το έδαφος που θα εγκαταστήσουμε την καλλιέργεια του γιασεμιού απαιτεί όργωμα και σβαρνισμα έως ότου αγρός να είναι καλά ψιλοχωματισμένος.
Η φύτευση γίνεται το φθινόπωρο η την άνοιξη σε γραμμές,και σε μικρούς λάκκους.
Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 1- 1,5 μέτρα και μεταξύ των φυτών 1,5-2 μέτρα.
Με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να διατηρηθεί έως και 20 χρόνια στο ίδιο χωράφι.
Μετά το τρίτο έτος αρχίζει η πλήρης παραγωγή.
Η λίπανση που θέλει το γιασεμί είναι φωσφορικής αμμωνίας και κάλιο κάθε φθινόπωρο.
Την περίοδο που το γιασεμί βρίσκεται σε ανθοφορία λιπαίνουμε κάθε 20 μέρες περίπου με υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.
Το γιασεμί είναι πολύ απαιτητικό στην άρδευση και πρέπει να γίνεται περίπου κάθε δέκα μέρες με την σωστή ποσότητα νερού.
Στην φροντίδα του συμπεριλαμβάνεται και το κλάδεμα που είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο ώστε τα φυτά να παράγουν και να ανθοφορούν καλύτερα.
Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούνιο και τελειώνει το Νοέμβριο.
Η στρεμματική απόδοση μετά τον τρίτο χρόνο της καλλιέργειας μπορεί να ξεπεράσει τα 350 κιλά ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply