Το γκότζι μπέρι και όλα του τα είδη είναι φυλλοβόλα ,ξυλώδη, πολυετή φυτά που φτάνουν σε ύψος Μέχρι και τα τρία μέτρα.
Η καλλιέργεια γκότζι μπέρι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα που με μικρή έκταση καλλιέργειας αποδίδει καλό εισόδημα στον αγρότη.
Οι καλλιέργεια μπορεί να αντέξει από -20 έως + 38 βαθμούς Κελσίου και χρειάζεται έδαφος με καλή αποστράγγιση και πολύ ηλιοφάνεια.
Η καλλιέργεια του φυτού είναι γραμμική με αποστάσεις επί της γραμμής περίπου 2 μέτρα, και μεταξύ των γραμμών 3-4 μέτρα.
Το δέντρο γκότζι μπέρι μπορεί να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια, ενώ μπαίνει σε πλήρη παραγωγή από το 3ο έτος.
Η λίπανση που χρειάζεται είναι σε άζωτο και καλό είναι να μοιράζεται σε τρεις δόσεις, τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Η καλλιεργεί γκότζι μπέρι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και είναι ανθεκτική σε ξηρασία.
Οι μελέτες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια του επί Ελληνικού εδάφους και βάση του κλίματος της χώρας μας δείχνουν τα 2-3 πρώτα χρόνια.
Οι πληροφορίες για την καλλιέργεια του γκότζι μπέρι βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο στην Ελλάδα.
Οι μονωμένες καλλιέργειες στη χώρα μας δείχνουν ότι το φυτό μπορεί να παράξει από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας του πάνω από ένα κιλό καρπού ανά φυτό.
Από τον τρίτο χρόνο που εισέρχεται στην πλήρη παραγωγή οι αποδόσεις φτάνουν από 7- 10 κιλά.
Από πλήρη άνθηση έως την ωρίμανση χρειάζονται περίπου 40 ημέρες, και η εποχή συγκομιδής ξεκινάει από τον Ιούλιο.
Φώτης Κονδύλης
