You are currently viewing Η καλλιέργεια του Γρείπφουτ

Η καλλιέργεια του Γρείπφουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της οικογένειας Ρουτίδες.
Η καταγωγή του είναι από την Τζαμάικα, ενώ υπάρχουν καλλιέργειες από το 1750 στα νησιά Μπαρμπάντος.
Πολλές θεωρίες αναφέρουν ότι το γκρέιπφρουτ αποτελεί μετάλλαξη της Φράπας.
Το ύψος του δέντρου φτάνει μέχρι τα 5 μέτρα, και ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει.
Οι γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ή λευκόσαρκες, ή κοκκινόσαρκες, και οι ποικιλίες με ενδιάμεσο ροζ χρώμα.
Μερικές από αυτές είναι η Star ruby, Rio red, Foster pink, Thompson Marsh pink, και η Mars Seedless.
Η απόσταση μεταξύ των γραμμών είναι 5-6 μέτρα.
Η καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ αποδίδει καλύτερα σε περιοχές με ήπιες συνθήκες επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ διαθέτουν και δροσερό καλοκαίρι.
Τα μέρη που επιλέγονται πρέπει να είναι ηλιόλουστα και να μην τα χτυπάνε έντονη βοριάδες.
Το πιο αποδοτικό έδαφος για το γκρέιπφρουτ είναι το βαθύ γόνιμο, μέσης σύστασης με ικανοποιητική αποστράγγιση.
Η καλύτερη απόδοση έρχεται μετά τον τρίτο χρόνο φύτευσης.
Η καλύτερη εποχή για φύτευση μέσα στην Άνοιξη.
Το γκρέιπφρουτ ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Για τη λίπανση θα χρειαστούμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, καθώς και να περιέχει ιχνοστοιχεία σιδήρου και ψευδαργύρου.
Το κλάδεμα των νεαρών δέντρων που πραγματοποιείται για τη διαμόρφωση γίνεται μέσα στην Άνοιξη.
Οι οι ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ είναι: αφίδες, κοκκοειδή, ψευδόκοκκος, αλευρώδη, τρύπα τετράνυχο.
Επίσης το έντομο το φυλλοκνίστη προσβάλλει την βλάστηση στα νεαρά φυτά.
Η καλλιέργεια γκρέιπφρουτ στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 4.000 στρέμματα, με μέση απόδοση τους δυόμισι τόνους ανά ετήσιο κύκλο και ανά στρέμμα.
Το 40% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγωγές.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply