You are currently viewing Η καλλιέργεια του Καλαμποκιού

Η καλλιέργεια του Καλαμποκιού

Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος ανήκει στην οικογένεια Ποοειδή και κατάγεται από την Αμερικανική ήπειρο όπου οι Ίνκας, η Μάγια και οι Ατζέκοι άρχισαν να το καλλιεργούν 5.500 χρόνια πριν.
 
Το καλαμπόκι ήρθε στην Ελλάδα περίπου το 1600 από τη Βόρεια Αφρική.
 
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα για καρπό και χλωρή μάζα.
Η καλλιέργεια του ευδοκιμεί σε περιοχές που η θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες ξεπερνάει τους 19 βαθμούς Κελσίου.
 
Το κατάλληλο έδαφος είναι βαθύ,μέσης μηχανικής συστάσεις με καλή αποστράγγιση.
Η σπορά του γίνεται με ειδικές σπαρτικές μηχανές σε βάθος 4 εκατοστών και αποστάσεις φύτευσης 20- 40 cm μεταξύ των φυτών, και 60- 90 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.
 
Η άρδευση του καλαμποκιού για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή κυμαίνεται από 500- 800 λίτρα νερού ανά στρέμμα και ανά καλλιεργητική περίοδο.
Η λίπανση του καλαμποκιού πραγματοποιείται κάθε τρεις εβδομάδες.
 
Οι κυριότεροι εντομολογικοι εχθροί είναι ο σιδηροσκώληκας,αγρότιδες, διαβρώτικα, πυραλλίδα, αφίδες,και οι ακρίδες κ.α.
Οι μυκητολογικές ασθένειες που μπορεί προσβάλουν την καλλιέργεια καλαμποκιού είναι οι σήψεις φυταρίων, πρασινη σήψη των σπαδίκων, σκωριασεις κ.α.
 
Η συγκομιδή του καλαμποκιού δεν συμπίπτει με τη φυσιολογική ωρίμανση του καρπού.
Η απόδοση μπορεί να φτάσει τα 1.500 κιλά ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply