Το κρεμμύδι ανήκει στην οικογένεια Λειριοειδή και χρησιμοποιείται στις κουζίνες όλου του κόσμου.
Η καλλιέργεια του πραγματοποιείται για τον υπόγειο βολβό του, κοινώς το ξερό κρεμμύδι, και για το πράσινο φύλλωμα του που γνωρίζουμε όλοι ως χλωρό κρεμμύδι.
Το κρεμμύδι έχει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί τόσο σε θερμά όσο και σε ψυχρά μέρη.
Το έδαφος που προτιμά και αποδίδει καλύτερα είναι μέσης σύστασης, όχι όμως πολύ αμμουδέρα.
Για την παραγωγή κοκκαρίου πού είναι ο βολβός του πρώτου έτους πραγματοποιείται με σπορά κρεμμυδόσπορου από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο σε γραμμές οι οποίες απέχουν περίπου 15cm.

Η καλλιέργεια του δεύτερου έτους για ξερά κρεμμύδια γίνεται με κοκκάρι,η με χλωρά φυτά.
Αν επιλέξουμε κοκκάρι η φύτευση πραγματοποιείται από το Φεβρουάριο έως το Μάρτιο με αποστάσεις 20 περίπου εκατοστών και σε βάθος το πολύ 3 εκατοστά.
Η καλλιέργεια χλωρών κρεμμυδιών ξεκινάει από τον Οκτώβριο και συνεχίζεται μέχρι την άνοιξη.
Η συγκομιδή των χλωρών κρεμμυδιών ξεκινάει περίπου τρεις μήνες μετά τη φύτευση αφού το φύλλωμα έχει φτάσει σε μέγεθος ικανοποιητικό για κατανάλωση.
Το κρεμμύδι βάλετε από ασθένειες όπως ο περονόσπορος,ανθράκωση, σκωρίαση κ.α.
Επίσης μπορεί να προσβληθεί από εχθρούς όπως ο κρεμμυδοφάγος, νηματώδη,Θρίπας κ.α.
Η συγκομιδή του κρεμμυδιού γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο αφού τα φύλλα έχουν κιτρινίσει εντελώς και αρχίζουν να ξεραίνονται.
Η μέση απόδοση υπολογίζεται περίπου στα 2.500 kg ξηρών κρεμμυδιών ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
