You are currently viewing Η καλλιέργεια του Λαθουριού(Φάβα)

Η καλλιέργεια του Λαθουριού(Φάβα)

Το φυτό Λαθούρι γνωστό και ως Ισπανικός βίκος ανήκει στην οικογένεια Κυαμοειδών και είναι ιθαγενές στην Μεσόγειο.
Είναι ετήσιο ποώδες φυτό,και καλλιεργούμενα είδη στην Ελλάδα είναι το Lathyrus sativus L προορίζεται για βρώσιμο και το Lathyrus cicera L που προορίζεται για κτηνοτροφικό.
Το βρώσιμο λαθούρι φτάνει σε ύψος τα 90cm που σε αντίθεση το κτηνοτροφικό δεν ξεπερνάει τα 50 εκατοστά.
Το το κλίμα που απαιτεί το βρώσιμο λαθούρι είναι ξηρό αν και αντέχει υψηλές βροχοπτώσεις.Είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.
Το έδαφος που απαιτείται για την καλλιέργεια δεν είναι πρόβλημα αφού προσαρμόζονται και σε φτωχά εδάφη αλλά είναι ευαίσθητο σε εδάφη με οξύτητα.
Το κτηνοτροφικό λαθούρι καλλιεργείται ως επί το πλείστον το φθινόπωρο και μπορεί να φυτρώσει ακόμα και στους 2-3 βάθους Κελσίου.
Τα αναπτυγμένα φυτά αντέχουν μέχρι τους -12 βάθους Κελσίου.
Στην φροντίδα που απαιτεί το λαθούρι είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων.
Οι ασθένειες που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες καλλιέργειες είναι οι σκληρωτινίαση, σκωρίαση, ωίδιο, και ασκοχύτωση.
Οι εχθροί είναι βρούχος, φυτονόμος και το άπιο.
Η εποχή συγκομιδής καθορίζεται από το κιτρινωπό χρώμα των περισσότερων λοβών και πριν ξεκινήσει το άνοιγμα των κατώτερων λοβών.
Η καλλιέργεια λαθουριού έχει απόδοση πού κυμαίνεται από 100- 350 κιλά ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply