Το μύρτιλο ανήκει στην οικογένεια Ερεικοειδών, και είναι πολυετές θαμνώδες που το ύψος του κυμαίνεται από 70-140 εκατοστά.
Η καταγωγή του μύρτιλου είναι από τη Σιβηρία και αυτό το υποδηλώνει και η αντοχή του στις θερμοκρασίες πού μπορεί να επιζήσει στο ακραίο νούμερο των – 30 βαθμών κελσίου.
Αν και αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με υγρασία και ήλιο, κατά τους χειμερινούς μήνες θέλει χαμηλές θερμοκρασίες.
Το έδαφος που ευδοκιμεί είναι ελαφρά αμμώδη, η χαλικώδη με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και pH 4,6- 5,3, όπως επίσης να έχει καλή αποστράγγιση.
Η φύτευση πραγματοποιείται το χειμώνα με αποστάσεις 2-3 μέτρα μεταξύ των γραμμών, και 1,3- 1,5 μέτρα μεταξύ των φυτών.
Η λίπανση του μύρτιλου απαιτεί κάθε αρχές άνοιξης με βιολογικό λίπασμα τύπου 20- 10- 10 με χαμηλό pH και χωρίς περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Η ανάγκες που έχει σε νερό είναι μεγάλες τους θερινούς μήνες αφού λόγω του επιφανειακού ριζικού συστήματος δεν αντέχει την ξηρασία.
Το μύρτιλο ωριμάζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο αναλόγως της ποικιλίας που καλλιεργούμε και την περιοχή.
Χαρακτηριστικό σημάδι είναι το χρώμα μπλε- μωβ, και η συλλογή πραγματοποιείται με τα χέρια στα ώριμα μύρτιλα.
Η καλλιέργεια μύρτιλου μπαίνει σε πλήρη καρποφορία στο 5ο έτος, και έχει διάρκεια έως 20 χρόνια.
Η μέση απόδοση καρπών φτάνει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, και η περίοδος συγκομιδής είναι από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο.
Φώτης Κονδύλης
