You are currently viewing Η καλλιέργεια του Παντζαριού

Η καλλιέργεια του Παντζαριού

Το παντζάρι ανήκει στην οικογένεια Αμαρανθοειδή και είναι μονοετές οι διετές φυτό.
Αλλιώς αναφέρεται κοκκινογούλι και μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.
 
Πρίν τη φύτευση θα πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος με φρέζα σε βάθος περίπου 20 εκατοστών και να προσθέσουμε καλά χωνεμένη κοπριά.
 
Για να επιτύχουμε την καλύτερη ανάπτυξη πρέπει η θερμοκρασία του αέρα να είναι μεταξύ 11-19 βαθμούς Κελσίου.
Για να βλαστήσει ο σπόρος η θερμοκρασία στο έδαφος δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου.
Τα καταλληλότερα εδάφη για την καλλιέργεια της παντζαριάς είναι τα αμμώδη η αμμοπηλώδη μεσαίας και ελαφριάς σύστασης που το pH τους κυμαίνεται από 6- 7,7 και δεν νεροκρατούν.
Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούλιο έως Αύγουστο για να έχουμε παραγωγή το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Επίσης μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σπορά από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο για να συλλέξουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Το παντζάρι ανάλογα της εποχής που θα το φυτέψουμε έως τη συγκομιδή του χρειάζεται από 3 έως 5 μήνες.
 
Η άρδευση στο παντζάρι δεν πρέπει να είναι υπερβολική καθώς η υγρασία πρέπει να απορροφάται από το έδαφος για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάπτυξη.
Σαφώς και το παντζάρι έχει ανάγκη από ικανοποιητική υγρασία και η άρδευση του γίνεται με τη μέθοδο της σταγόνας.
 
Η λίπανση που απαιτεί το παντζάρι είναι σε φώσφορο, κάλιο και άζωτο.
 
Όταν τα φυτά αποκτήσουν 3- 5 πραγματικά φύλλα αραιώνονται Ώστε οι αποστάσεις που θα έχουν τα φυτά πάνω στη γραμμή να είναι περίπου 8 εκατοστά.
 
Η συγκομιδή του παντζαριού πραγματοποιείται όταν έχουν εμπορεύσιμο μέγεθος και εφαρμόζονται με εξαγωγή ολόκληρων των φυτών από το έδαφος.
Η απόδοση κυμαίνεται από 2- 4 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply