You are currently viewing Η καλλιέργεια του Πράσου

Η καλλιέργεια του Πράσου

Το πράσο είναι ποώδες, διετές φυτό πού ανήκει στην οικογένεια λειριοειδών.
Έχει συγγένεια με το κρεμμύδι και η καταγωγή του είναι από την Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου όπου οι Ρωμαίοι το διέδωσαν στην Ευρώπη.
 
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα καλέμια, γιγάντια Ιταλίας, Αρτάκης, και Άργους.
 
Ο αγρός που θα εγκαταστήσουμε την καλλιέργεια του πράσου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν επίπεδος και να προηγηθεί ισοπέδωση για να γίνεται ομοιόμορφο το πότισμα.
Το βαθύ όργωμα είναι απαραίτητο σε βάθος 30- 50 εκατοστά και πραγματοποιείται στα μέσα του καλοκαιριού.
Η φύτευση γίνεται απο τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Το πράσο θέλει να έχει υγρασία κατά την φύτευση για αυτό προτιμούμε απογευματινές ώρες με συννεφιά.
Οι κατάλληλες αποστάσεις κυμαίνονται από 20- 30 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, και 10- 20 εκατοστά μεταξύ των φυτών.
Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε 25.000-45.000 φυτά ανά στρέμμα.
 
Αφού πραγματοποιήσουμε τη φύτευση ακολουθεί πότισμα.
Η καλλιέργεια του πράσου θέλει συχνό πότισμα με μεγάλες ποσότητες νερού.
Κατά τους θερινούς μήνες το πότισμα πρέπει να γίνεται μέχρι 3 φορές την εβδομάδα και όσο περνάνε οι μεγάλες ζέστες και τα φυτά αναπτύσσονται μειώνουμε το πότισμα καθώς περιορίζεται η εξάτμιση και οι βροχοπτώσεις αναπληρώνουν την ανάγκη που έχει το πράσο σε νερό.
Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην κρούστα που δημιουργείται στο έδαφος η οποία περιορίζει τον αερισμό του εδάφους.
Για αυτό το λόγο σκαλίζουμε ανά 20 μέρες μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη όπου τα φυτά μας έχουν αναπτυχθεί.
 
Η λίπανση που απαιτεί το πράσο είναι σε άζωτο, θεϊκής αμμωνίας, θεϊκού καλίου, και σε φώσφορο για να έχει καλύτερη απόδοση η καλλιέργεια μας.
 
Η συγκομιδή του πράσου αρχίζει το φθινόπωρο και γίνεται σε φυτά που έχουν διάμετρο τουλάχιστον 3 cm.
Η απόδοση κυμαίνεται από 1,5-3 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply