Το ραπάνι είναι μονοετές ή διετές φυτό πού ανήκει στην οικογένεια κραμβοειδών.
Η καλλιέργεια ραπανιού γίνεται για τη σαρκώδη ρίζα του σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
Το ραπανάκι ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, η ημισκιερές τοποθεσίες, και πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας το χωράφι καθαρίζεται από σκληρά υλικά και από ζιζάνια.
Αν η εγκατάσταση σε ραπανάκι γίνεται για πρώτη φορά το έδαφος ισοπεδώνεται 2 μήνες πριν σε βάθος 40- 50 εκατοστά ώστε να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό.
Η σπορά πραγματοποιείται κυρίως στο τέλος του χειμώνα και στο τέλος του καλοκαιριού.
Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών κυμαίνονται από 20- 30 εκατοστά, και μεταξύ των φυτών 5- εκατοστά εφόσον τα ραπανάκια που θα φυτέψουμε έχουν σφαιρική και μικρή γογγυλόριζα.
Στην περίπτωση πού καλλιεργήσουμε ποικιλία με μακρόστενη και μεγάλη γογγυλόριζα οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 40- 60 εκατοστά, και οι σπόροι 20- 30 εκατοστά.
Η σποράς πραγματοποιείται σε έδαφος με αρκετή υγρασία,και σε βάθος 1 εκατοστό.
Για καλλιεργήσουμε έκταση ενός στρέμματος απαιτούνται 2-4 κιλά σπόρου,και σπορά πραγματοποιείται κάθε 10 μέρες για συνεχή συγκομιδή.
Η ιδανική θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων είναι 17- 31 βαθμούς Κελσίου.

Η άρδευση δεν πρέπει να γίνεται συχνά καθώς το ραπανάκι καταστρέφεται όταν το νερό δεν αποστραγγίζεται καλά από το χώμα.
Πρέπει να προσέξουμε το έδαφος να είναι πάντοτε με μικρή ποσότητα υγρασίας στα στάδια της ανάπτυξης και τους θερινούς μήνες.
Η λίπανση γίνεται πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας με κοπριά.
Στην πορεία της καλλιέργειας προσθέτουμε αζωτούχα λίπανση 20 μέρες μετά τη σπορά.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν τα ραπανάκια έχουν αποκτήσει εμπορεύσιμο μέγεθος περίπου δύο μήνες μετά τη σπορά.
Η απόδοση κυμαίνεται από 1-2 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
