Το ρύζι είναι φυτό της οικογένειας ποοειδών και κατάγεται από την τροπική και υποτροπική νότια Ασία και Αφρική.
Αποτελεί ένα από τα βασικότερα διατροφικά είδη για την ανθρωπότητα.
Το ρύζι στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας.κ.α.
Η καλλιέργεια του ρυζιού συνήθως κυμαίνεται έως 80 εκατοστά, Αν και υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες που καλλιεργούνται Θεατρικές σε ασιατικές χώρες σε πλημμυρισμένες κοιλάδες που ξεπερνούν τα 4 μέτρα ύψος.
Η προετοιμασία του ορυζώνα ξεκινάει με τις λεκάνες που πρέπει να είναι διατεταγμένες με τη μεγάλη τους πλευρά κάθετα προς τη διεύθυνση που συνήθως πνέουν άνεμοι.
Τα αναχώματα των λεκανών επιβάλλεται να είναι ισχυρά καθώς η τυχόν καταστροφή τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη συγκράτηση του ύδατος.

Πρίν την σπορά πραγματοποιούμε όργωμα με δισκοσβάρνα κατά την περίοδο της άνοιξης όπου εφαρμόζουμε και βασικά λιπάσματα τη μέθοδο του φρεζαρίσματος.
Το κατάλληλο έδαφος είναι το ελαφρώς όξινο, με αριστο pH 5- 7,5.
Οι απαιτήσεις του ρυζιού σε νερό είναι μεγάλες και χρειάζεται μία ποσότητα περίπου 1.400 κυβικών μέτρων νερού ανά στρέμμα.
Η θερμοκρασία του νερού στην περίοδο της σποράς πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 13 βαθμούς κελσίου και στα στάδια της ανάπτυξης μεταξύ 22 και 29 βαθμούς Κελσίου.
Οι εχθροί και οι ασθένειες της καλλιέργειας του ρυζιού είναι οι πυρικουλάροα, φουζαρίωση, και οι εχθροί αφίδες και η σεσάμια.
Η συγκομιδή κυμαίνεται πραγματοποιηθεί σε χρόνο από 35- 45 ημέρες ανάλογα την ποικιλία, και η απόδοση της καλλιέργειας κυμαίνεται από 750- 950 κιλά ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
