You are currently viewing Η καλλιέργεια του Σέσκουλου

Η καλλιέργεια του Σέσκουλου

Το Σέσκουλο η αλλιώς Σέσκλο η Βέτα είναι ποικιλία παντζαριού.
Είναι διετές ποώδες φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών και κατάγεται από τα Κανάρια νησιά.
Το σέσκουλο έχει μεγάλα γυαλιστερά φύλλα, σκληρά και η μεσαία νεύρωση μπορεί να έχει λευκό, υποκίτρινο η κοκκινωπό χρώμα.
Η κατάλληλη περίοδος για τη φύτευση είναι ο Νοέμβριος μέχρι Μάρτιο για ηλιόλουστα σημεία,καθώς για σημεία με λιγότερο φωτισμό από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο σε βάθος 2-4 εκατοστά και σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά,και οι γραμμές 40-50 εκατοστά.
Το έδαφος που είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και με αρκετή υγρασία θα ευνοήσει την ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Η άρδευση πρέπει να είναι αρκετά συχνή καθώς στα σέσκουλα η ρίζα δεν πρέπει να στεγνώνει σχεδόν ποτέ.
Η λίπανση πραγματοποιείται με κοπριά και κομπόστ κατά την φύτευση,και μια φορά ένα μήνα μετά την σπορά κάνουμε προσθήκη σε άζωτο.
Η ωρίμανση ανάλογα την ποικιλία και την εποχή της καλλιέργειας έρχεται από 50-90 μέρες.
Κατά την συγκομιδή κόβονται τα μεγαλύτερα φύλλα ή ξεριζώνονται και χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα φυτά από το λαιμό και πάνω.
Η στρεμματική απόδοση του σέσκουλου είναι από 1-2 τόνους και εξαρτάται από την σταθερή υγρά που απαιτείται να έχει το χώμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply