You are currently viewing Η καλλιέργεια του Σκόρδου

Η καλλιέργεια του Σκόρδου

Το σκόρδο είναι μονοετές ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιον, και στην οικογένεια Λειριοειδή.
Προέρχεται από τις περιοχές της κεντρικής και Ανατολικής Ασίας και χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο στις κουζίνες όλου του κόσμου, όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει η και να ξεπεράσει τα 50 εκατοστά.
Τα άνθη του είναι λευκά και στην κορυφή σχηματίζουν σφαιρικό σκιάδιο.
Κάθε κεφάλι έχει 8 με 12 σκελίδες εκ των οποίων οι εξωτερικές είναι μεγαλύτερες και ποιο καυτερές.
Η κατάλληλη εποχή φύτευσης για τις νότιες περιοχές της Ελλάδας είναι από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, καθώς αντίστοιχα για τις Βόρειες Ιανουάριο έως Μάρτιο.
Το έδαφος που προτιμάει το σκόρδο πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε οργανική ουσία.
Το ιδανικό κλίμα είναι το ήπιο και ξερό.
Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με βολβίδια και σπανίως με σπόρους.
Τα σκόρδα φυτεύονται σε απόσταση γραμμών 25 με 30 εκατοστά, και μεταξύ των σπόρων 12 με 16 εκατοστά.
Το βάθος φύτευσης είναι 2 με 4 εκατοστά.
Για κάθε στρέμμα θα χρειαστούμε 1600 ως 1900 κεφάλια σκόρδου.
Οι απειλές που μπορεί να δεχτεί το σκόρδο είναι η σκωρίαση, η σήψη των βολβών, καθώς και έντομα όπως ο κρεμμυδοφάγος και η μηλολόνθη.
Η συγκομιδή ξεκινάει 6 με 8 μήνες μετά τη φύτευση 80% των στελεχών έχει πλαγιάσει.
Οι αποδόσεις κυμαίνονται 600-1200 κιλά ανά στρέμμα.
Το ελληνικό σκόρδο έχει προβάδισμα στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού αλλά δεν έχει καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες που αυξάνονται συνεχώς.
Οι εισαγωγές κυρίως από την Κίνα Αίγυπτο την Ισπανία και την Τουρκία καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες.
Η Ελληνική παραγωγή καλύπτει το 50% των αναγκών εγχώρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σκόρδου παράγεται στην Κίνα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply