You are currently viewing Η καλλιέργεια του Σουσαμιού

Η καλλιέργεια του Σουσαμιού

Το σουσάμι είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό πού ανήκει στην οικογένεια πηδαλιοειδή, και είναι ιθαγενή στην Ασία και την Αφρική όπου περιλαμβάνει 37 είδη.
 
Το σουσάμι είναι ετήσιο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα και καλλιεργείται για τους ελαιούχους σπόρους του.
 
Η καλλιέργεια του σουσαμιού ευδοκιμεί σε αμμοπηλώδη εδάφη που έχουν ικανότητα να διατηρούν ικανοποιητικό ποσοστό υγρασίας.
Το κλίμα που απαιτεί είναι θερμό για μακρύ χρονικό διάστημα καθώς για να βλαστήσει ο σπόρος χρειάζεται θερμοκρασία από 16- 21 βαθμούς Κελσίου.
 
Η φροντίδα που χρειάζεται το χωράφι πριν τη σπορά είναι όργωμα και σβαρνισμα να είναι ψιλοχωματισμένο και απαλλαγμένο από ζιζάνια.
 
Η σπορά γίνεται από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου και οι αποστάσεις των γραμμών κυμαίνονται από 60- 80cm, και η ποσότητα που απαιτείται για καλλιέργεια ενός στρέμματος είναι περίπου 1,5 κιλό σπόρου.
Η λίπανση του σουσαμιού γίνεται στις ποτιστικές καλλιέργειες με άζωτο, φώσφορο, και κάλιο.
 
Ο σημαντικότερος εχθρός του σουσαμιού είναι το έντομο antigastra catalounelis, όπου οι προνύμφες του μπορούν να καταστρέψουν τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς της καλλιέργειας του σουσαμιού.
 
Η συγκομιδή του σουσαμιού στις περισσότερες ποικιλίες πραγματοποιείται όταν το φυτό αρχίζει να κιτρινίζει και οι κάψες έχουν ακόμα χρώμα πράσινοκίτρινες, γιατί αλλιώς θα έχουμε απώλεια σπόρων.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές και η απόδοση κυμαίνεται από 150- 200 kg ανά στρέμμα
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply